In de eerste plaats merk ik vooral, zowel bij patiënten als hun omgeving, een gebrek aan kennis op over MCI. Sommige patiënten, doorgaans 80-plussers, wijten hun geheugen- en bijvoorbeeld aan hun ouderdom. Terwijl MCI ernstiger is dan normale ouderdomsvergeetachtigheid, en een voorstadium kan zijn van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Anderen zijn opgelucht door de diagnose. Eindelijk is er een verklaring voor hun cognitieve problemen… problemen die ze vroeger niet hadden.
Als je weet dat je MCI hebt, zal je alert(er) zijn indien de eerste signalen van de ziekte van Alzheimer zich voordoen. In dat geval kan je snel kan handelen om het ziekteverloop proberen te vertragen. Als de patiënt bovendien op de hoogte is van zijn aandoening, weet hij hoe ermee om te gaan. Een vroegtijdige diagnostiek heeft echter pas zin als er voldoende tijd uitgetrokken wordt voor de informering en begeleiding van de patiënt en zijn naaste omgeving.
Eerst en vooral is er de arts, een geriater of neuroloog, die het ziekteproces schetst, de vooruitzichten… Daarnaast vertelt de ergotherapeut over de mogelijke impact van geheugenproblemen op verschillende dagtaken. Een sociaal verpleegkundige kan indien gewenst informatie verstrekken over het aanbod van sociale voorzieningen. Ten slotte geef ikzelf als psychologe algemene informatie over het ziektebeeld, de werking van de hersenen en de psychosociale impact van de diagnose.
Uit studies is gebleken dat een zinvolle dagbesteding en een gezonde én actieve levensstijl -en dit laatste op intellectueel, sociaal en fysiek vlak- de cognitieve functies kan verbeteren. Blijf bezig zou ik dus zeggen!
Eerst en vooral, wat is Mild Cognitive Impairment (MCI) weer?
Een milde cognitieve stoornis, ook wel Mild Cognitive Impairment (MCI) genoemd, is een lichte cognitieve achteruitgang die erger is dan wat men op basis van leeftijd mag verwachten, maar die niet aan de diagnose dementie voldoet.
Uit onderzoek blijkt dat de symptomen bij sommige patiënten verbeteren na verloop van tijd…
Dat klopt, maar het is belangrijk om te verduidelijken dat het hier om een minderheid van de patiënten gaat. Vaak zien we immers de omgekeerde beweging, namelijk dat patiënten met Mild Cognitive Impairment evolueren naar de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Nog een andere groep patiënten met deze stoornis blijft ten slotte stabiel gedurende jaren.
Hoe is dat herstel te verklaren?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is dat de milde cognitieve stoornis vastgesteld werd tijdens een tijdelijke cognitieve achteruitgang door bijvoorbeeld een depressie of een uitgesproken stresssituatie, of zelfs dat de persoon weinig gemotiveerd was tijdens het uitvoeren van de cognitieve testen (om de diagnose MCI te bevestigen, nvdr). Het is ook mogelijk dat de cognitieve problemen veroorzaakt werden door factoren die omkeerbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een metabole stoornis of een tekort aan bepaalde vitamines. Ook een hersentrauma of een (beperkte) beroerte kan zorgen voor een acute cognitieve achteruitgang die na verloop van tijd verbetert.
Kan een verhoogde cognitieve activiteit Mild Cognitive Impairment verbeteren?
Onderzoek heeft aangetoond dat sommige patiënten met een milde cognitieve stoornis erop vooruitgaan door een verandering van levensstijl, zoals een verhoging van de cognitieve en fysieke activiteiten, naast het verminderen van blootstelling aan stress.
Bronnen: - Yanhong, O., Chandra, M. en Venkatesh, D. (2013) Mild Cognitive Impairment in adult: a neuropsychological review. Ann Indian Acad Neurol, 16(3): 310-318. - Sachdev P. et al. (2013) Factors predicting reversion from Mild Cognitive Impairment (MCI) to normal cognitive functioning. PLOS one.
Het spreken van twee talen biedt de benijdenswaardige mogelijkheid om op ongewone plaatsen vrienden te maken. Een nieuwe studie van het German Center for Neurodegenerativ...
Lees verderLuisteren naar muziek activeert hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het onthouden van informatie, het concentratievermogen en het verwerken van emoties. Sommige st...
Lees verderVandaag bestaat er geen medicatie die MCI kan genezen. Sommige geneesmiddelen kunnen de cognitieve functies wel stimuleren. Daarnaast kunnen bepaalde tips helpen om in he...
Lees verderJan Versijpt, neuroloog aan het UZ Brussel
Carine Sachem, psychologe aan het UZ Gent
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen