Gepubliceerd op 02/04/2012 à 17:20
Alcohol is afgeraden voor MS-patiënten. Maar waarom precies?
Eind 2011 verscheen er in het European Journal of Neurology een Belgische studie over de invloed van diverse factoren, waaronder alcohol, op het verloop van multiple sclerose. De conclusie is verrassend: alcoholverbruik remt de “relapse-remitting”vorm van de ziekte af. Dit verschijnsel moet wel nog verder uitgediept worden. Toch weten wetenschappers al lang dat alcohol een invloed heeft op het immuunsysteem, dat een rol speelt bij multiple sclerose.
Heeft alcohol dan een positief effect op MS? Opgelet, want ondanks die verrassende studie worden MS-patiënten sterk afgeraden alcohol te drinken.
Acuut alcoholmisbruik veroorzaakt symptomen die zeer sterk lijken op die van de ziekte. Iemand met multiple sclerose die af en toe te veel alcohol drinkt, riskeert dus ‘dubbele’ schade op te lopen.
Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan de perifere zenuwen in de benen en de kleine hersenen aantasten. Twee situaties die de bestaande motorische en evenwichtsproblemen dreigen te verergeren.
Bovendien kan de ernst van de multiple sclerosesymptomen zeer sterk variëren. Tijdens een avond te diep in het glas kijken, kan in sommige gevallen de symptomen sterk doen toenemen. Vandaar dat sommige MS-patiënten zich liever volledig onthouden van alcohol.
Alcohol is trouwens sterk af te raden voor patiënten die een behandeling met interferonen krijgen. Deze geneesmiddelen hebben in sommige gevallen een schadelijk effect op de lever. Omdat ook alcohol dat orgaan aantast, verhoogt een combinatie van beide het risico op leverschade.
Van de andere behandelingen tegen MS zijn de interacties niet bewezen, al zijn ze evenmin met zekerheid uit te sluiten.
Om al die redenen raden artsen MS-patiënten aan om zo matig mogelijk om te springen met alcohol, zonder die volledig te verbieden. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de bevolking.
D'Hooghe et al., Alcohol, coffee, fish, smoking and disease progression in multiple sclerosis. European Journal of Neurology, november 2011.
Deel en print dit artikel
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik...
Lees verderTwee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):
Oorspronkelijk werd MS (multiple sclerose) gediagnosticeerd op basis van het optreden van verschillende opstoten of van de geleidelijke verergering van de neurologische...
Lees verderOrale geneesmiddelen voor MS: teriflunomide (Aubagio®)
Teriflunomide (gecommercialiseerd onder de naam Aubagio) is sinds oktober 2014 verkrijgbaar in België. Het gaat o...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen