Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Concentratie-, aandachts- en geheugenstoornissen... Cognitieve stoornissen komen vaak voor bij mensen die getroffen zijn door multiple sclerose (MS).
Hoewel dit fenomeen in het verleden vaak weinig belangstelling genoot, zijn de cognitieve stoornissen die gepaard gaan met multiple sclerose (MS) tegenwoordig goed bekend bij de specialisten. Neurologen proberen nu systematisch te weten te komen of de MS-patiënt in zijn dagelijks leven geconfronteerd wordt met cognitieve stoornissen: aandachtsproblemen, geheugenstoornissen... Enkele vragen gesteld tijdens de raadpleging kunnen dergelijke problemen al helpen opsporen.
De cognitieve stoornissen tasten de intellectuele functies aan en kunnen op verschillende manieren tot uiting komen:
De verschillende stoornissen kunnen een belangrijke impact hebben op het dagelijkse leven. U slaagt er niet in een boek te lezen omdat u belangrijke gegevens uit het verhaal niet kunt onthouden, u hebt problemen om u te concentreren op de film die u bekijkt, u bent minder doeltreffend in uw werk? In de meeste gevallen leiden cognitieve stoornissen tot vervelende problemen - onder meer op professioneel gebied - maar ze verhinderen u niet om op een correcte manier zelfstandig te blijven functioneren.
Hoe zit het met de behandeling van cognitieve stoornissen die veroorzaakt worden door multiple sclerose (MS)? Er werd vastgesteld dat sommige basisbehandelingen voorgeschreven om opstoten te voorkomen, de cognitieve stoornissen kunnen verzachten. Revalidatieprogramma's bieden eveneens een mogelijke oplossing. In de loop van het programma leert de MS-patiënt zijn beperkingen kennen en hij leert bovendien omgaan met zijn problemen. Hij kan hulpmiddelen gebruiken (post-its, elektronische agenda...) en nieuwe leermethodes ontdekken om het geheugen te oefenen. Er zijn dus voldoende revalidatietechnieken om de last van cognitieve stoornissen te verlichten. U kunt dus wel degelijk op zoek gaan naar een oplossing voor uw problemen. Aarzel niet om uw neuroloog hierover aan te spreken.
Deel en print dit artikel
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik...
Lees verderTwee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):
Oorspronkelijk werd MS (multiple sclerose) gediagnosticeerd op basis van het optreden van verschillende opstoten of van de geleidelijke verergering van de neurologische...
Lees verderOrale geneesmiddelen voor MS: teriflunomide (Aubagio®)
Teriflunomide (gecommercialiseerd onder de naam Aubagio) is sinds oktober 2014 verkrijgbaar in België. Het gaat o...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen