Gepubliceerd op 11/07/2011 à 10:46
Zal men in de toekomst de schade veroorzaakt door multiple sclerose kunnen herstellen? Een nieuw onderzoeksveld en een veelbelovende ontdekking vragen zeker om een woordje uitleg…
Een verslechterd gezichtsvermogen, incontinentieproblemen, een verminderde motoriek… Tijdens een opstoot wordt u geconfronteerd met verschillende symptomen. Wat is daarvan de oorzaak? De afbraak door de multiple sclerose van de myeline, de schede die de axonen omhult. De axonen zijn de uitlopers van uw neuronen. Tijdens de remissiefase kunnen deze symptomen verminderen of verdwijnen. Dit gebeurt door de spontane regeneratie van een deel van de myeline. Vandaar de belangstelling van de wetenschappers voor dit fenomeen! Zou het niet mogelijk zijn dit proces te beïnvloeden door het doeltreffender te maken? Een bijzonder belangrijk vooruitzicht wanneer de patiënt ouder of de ziekte ernstiger wordt: de spontane 'remyelinisatie' begint dan inderdaad te falen. Onlangs heeft een Brits team onderzoekers misschien een van de talrijke sleutels gevonden die nodig zijn om een oplossing te vinden.
Om de spontane regeneratie van de myeline te verbeteren, moet men wel eerst begrijpen hoe dat proces functioneert. De onderzoekers zijn begonnen met de verschillende stappen van dit proces te bestuderen. Ze zijn er daarbij in geslaagd een belangrijk element te identificeren: de retinoïdreceptor RXR-y. De retinoïden, die afgeleid zijn van vitamine A, zijn krachtige regulatoren van de celgroei. De receptor RXR-y zou een belangrijke rol spelen bij het op gang brengen van de 'remyelinisatie'. Gesterkt door deze ontdekking hebben de Britse onderzoekers nieuwe testen gedaan op knaagdieren: hieruit bleek dat de receptor kon geactiveerd worden door de toediening van een activator van retinoïdezuur. Het gevolg was een stijging van het aantal geregenereerde axonen.
De huidige behandelingen van multiple sclerose zijn in staat de frequentie van de opstoten te verminderen en de evolutie van de handicap te beperken. Jammer genoeg kan geen enkel geneesmiddel de eventuele definitieve letsels herstellen die ontstaan zijn ten gevolge van een opstoot. Als deze ontdekking ooit leidt tot de productie van een geneesmiddel dat de remyelinisatie op gang kan brengen, zou dat tevens het begin kunnen zijn van de 'regenererende' behandeling van multiple sclerose. Deze oplossing heeft nog een lange weg af te leggen, maar ze is wel al onderweg!
Jeffrey K Huang et al. Retinoid X receptor gamma signaling accelerates CNS remyelination. Nature Neuroscience. Volume:14, Pages: 45-53 Year published: (2011)
Deel en print dit artikel
Endermologie is een techniek die momenteel wordt gebruikt in de strijd tegen cellulitis of voor de behandeling van littekens. Volgens een recente studie1 kan deze techn...
Lees verderVandaag wordt een groot deel van de onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose (MS) toegediend in injectievorm. Het is daarbij de bedoeling dat de patiënten hun gene...
Lees verder70 personen met recurrente-remittente multiple sclerose (MS) namen deel aan deze studie, onder leiding van een groep Argentijnse onderzoekers (1).
Daarbij werd gedure...
Lees verderVermoeidheid is een vaak voorkomend en erg belastend symptoom bij multiple sclerose (MS). Drie kwart van de patiënten klaagt erover...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen