Gepubliceerd op 16/10/2013 à 11:01
Het is al enkele jaren geweten: lichaamsbeweging is wel degelijk aan te raden voor mensen met multiple sclerose. Maar welke activiteit moeten ze kiezen als ze last hebben van evenwichtsproblemen of van zware vermoeidheid? Ziehier enkele keuzecriteria om een aangepaste sport te vinden.
De tijd toen men ervan uitging dat sport schadelijk kon zijn voor personen met multiple sclerose (MS) is voorgoed voorbij. Vandaag staat vast dat lichaamsbeweging het ziekteproces niet versnelt en de symptomen niet blijvend verergert, integendeel! Regelmatig bewegen heeft alleen maar voordelen: het versterkt de spiertonus, is goed voor de ademhalingsfunctie, hart en bloedvaten en het bewegingsapparaat (wandelafstand, evenwicht …), vermindert de vermoeidheid, verbetert de cognitieve capaciteiten, heeft een positief effect op het moreel …
Kortom, ook al is nog niet onomstotelijk bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op het ziekteverloop, toch is sport een onmiskenbare troef voor de levenskwaliteit van de patiënt.
In principe is geen enkele sport strikt verboden bij MS, mits enkele aanpassingen. Wel zijn er een aantal criteria om de patiënt op weg te helpen:
- Een sport waar de patiënt plezier aan beleeft
Plezier garandeert immers regelmaat. De ideale frequentie: twee of drie keer per week, telkens met een of twee rustdagen ertussen.
- Een ‘aanpasbare’ sport
Sport kan op verschillende manieren beoefend worden, afhankelijk van de lichamelijke capaciteiten van de patiënt en van zijn of haar gebreken. Zo zijn sommige loopbanden uitgerust met zijdelingse stangen waarop patiënten met evenwichtsproblemen kunnen steunen.
- Een sport die het uithoudingsvermogen bevordert
MS-patiënten zijn het meest gebaat bij niet al te intense lichaamsbeweging, waarbij de inspanning gespreid wordt over de volledige sessie.
Lopen, dansen, fietsen, zwemmen of aquagym, zaaloefeningen, yoga … : mogelijkheden genoeg.
Toch is een goede medische begeleiding noodzakelijk, ongeacht de gekozen sport. De neuroloog of de kinesitherapeut kunnen niet alleen de patiënt helpen om een programma op te stellen, maar ook zijn ‘prestaties’ evalueren en daarbij regelmatig zijn hartslag en recuperatievermogen controleren. Zo nodig kan het trainingsprogramma worden aangepast.
De patiënt moet ook naar zijn lichaam leren luisteren en de signalen leren herkennen, zodat hij tijdig kan stoppen.
En niet te vergeten: de ene dag is de andere niet. Zo zijn behandeling en rust extra belangrijk in periodes van opstoten.
In de eerste plaats zijn er natuurlijk de adviezen van de arts of de kinesitherapeut. Daarnaast bulkt het internet van de tips om MS-patiënten te helpen bij hun zoektocht naar een aangepaste activiteit.
Twee voorbeelden:
- In Vlaanderen: http://www.movetosport.be
- Bij de Federatie Wallonië-Brussel: http://ligue.ms-sep.be/activites/move
Deel en print dit artikel
Even het geheugen opfrissen: multiple sclerose is een ziekte die het centrale zenuwstelsel...
Lees verderMet enkele aanpassingen blijft het mogelijk om alleen te douchen, te koken en zich vrij te verplaatsen in de keuken, de trap op te lopen naar de bovenverdiepingen … En...
Lees verderDe tijd toen men ervan uitging dat sport schadelijk kon zijn voor personen met multiple sclerose (MS) is voorgoed voorbij....Sport: een waardevolle bondgenoot bij MS
Bij multiple sclerose verstoren abnormale ontstekingsreacties in de hersenen en het ruggenmerg de transmissi...Even opfrissen: wat is progressieve multiple sclerose?
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen