Gepubliceerd op 14/05/2012 à 12:16
MS kan gepaard gaan met cognitieve stoornissen als geheugen- en aandachtsproblemen. Een neuropsycholoog kan deze symptomen helpen beperken.
Concentratieproblemen, aandachts- en geheugenstoornissen: multiple sclerose kan een impact hebben op uw cognitieve capaciteiten. Het noodlot? Neen, integendeel!
Praat erover met uw neuroloog, en dat van bij de eerste – zelfs lichte – signalen. Hij zal u doorverwijzen naar een neuropsycholoog. Die laatste zal nagaan welke cognitieve capaciteiten intact zijn gebleven en welke aangetast zijn. Afhankelijk van de resultaten kan hij dan een programma opstellen voor neuropsychologische revalidatie. Oefeningen die de getroffen cognitieve functie stimuleren, kunnen verdere achteruitgang vertragen.
Helaas is het meestal moeilijk om de verloren cognitieve vermogens terug te winnen. Om de impact van bepaalde geheugen- of aandachtsstoornissen op uw dagelijks leven zo veel mogelijk te beperken, zal uw neuropsycholoog u compensatiestrategieën aanleren. Zo bestaan er tegen geheugenproblemen mnemotechnische middelen of externe hulpmiddelen: agenda’s, blocnotes of geluidssignalen op de computer die u herinneren aan uw taken. Verder bestaat er een heel arsenaal aan dagelijkse trucs. Zet de geneesmiddelen die u ’s ochtends moet innemen, bijvoorbeeld naast de koffiemachine, of werk enkel op tijdstippen van de dag waarop u het best presteert. Deze indirecte hulpmiddelen helpen u om al uw dagelijkse taken voort te zetten.
Het blijft hoe dan ook een levenslange uitdaging om uw cognitieve achteruitgang af te remmen. Daarom moet u in het beste geval blijven samenwerken met een neuropsycholoog. Jammer genoeg betaalt het RIZIV deze sessies nog altijd niet terug, behalve de sessies in geconventioneerde revalidatiecentra. De kostprijs remt de patiënt dan ook vaak af. Hebt u niet de financiële middelen om uw revalidatie op lange termijn voort te zetten, kies dan toch voor enkele sessies bij een neuropsycholoog. Op die manier leert u hoe u de impact van deze cognitieve stoornissen op uw levenskwaliteit kunt beperken.
Meer info op de website van het Nationaal MS-centrum.
Deel en print dit artikel
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik...
Lees verderTwee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):
Oorspronkelijk werd MS (multiple sclerose) gediagnosticeerd op basis van het optreden van verschillende opstoten of van de geleidelijke verergering van de neurologische...
Lees verderOrale geneesmiddelen voor MS: teriflunomide (Aubagio®)
Teriflunomide (gecommercialiseerd onder de naam Aubagio) is sinds oktober 2014 verkrijgbaar in België. Het gaat o...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen