Gepubliceerd op 16/09/2011 à 16:33
Onderhoudsbehandelingen hebben een preventief effect bij multiple sclerose. Toch hebben heel wat MS-patiënten het moeilijk om de behandeling strikt te volgen. Hoe komt dat?
Sinds vijftien jaar bestaan er onderhoudsbehandelingen die de evolutie van multiple sclerose vertragen. Ze verminderen de frequentie en de intensiteit van de opstoten, wat het ziekteproces afremt. Toch zouden ongeveer 25 % van de personen met MS hun behandeling niet correct opvolgen (1).
Waarom wordt een behandeling niet goed uitgevoerd? Simpel: ze wordt vergeten. Toch is het van het grootste belang dat de medicatie correct wordt ingenomen. Als u slechts een inspuiting op twee toedient, betekent dat niet dat het effect ook wordt gehalveerd. Belangrijke studies hebben uitgemaakt welke de aangeraden dosis is. Wees dus waakzaam. Laat uw geheugen u soms in de steek? Misschien kan de technologie u helpen. Zo kunt u een beroep doen op sms-diensten of op applicaties voor uw smartphone.
De oorzaak waarom 30 % van de mensen met MS hun onderhoudsbehandeling stopzetten, ligt bij de behandeling zelf: vaak moeten patiënten zichzelf een prik toedienen. Na enige tijd lukt dat in een handomdraai, maar bij sommige patiënten kan dat voor problemen zorgen. Ze voelen zich wellicht ongemakkelijk of ze zijn bang. Praat erover met uw neuroloog of met uw vaste verpleegkundige, zodat die u de injectietechniek aanleert. Zo verminderen het ongemakkelijke gevoel en de mogelijke klachten op de inspuitingplaats.
Hebt u prikangst? Geen probleem. Er bestaan tegenwoordig apparaten waarmee de patiënt de naald niet hoeft aan te raken of zelfs het hele prikproces niet te zien. Er zijn ook geneesmiddelen die u oraal kunt innemen. Zo kunt u uw behandeling blijven volgen. Maar dat zijn tweedelijnsbehandelingen: ze worden enkel gebruikt voor mensen met een multiple sclerosevorm die bestand is tegen injecties.
De eerste zes maanden zijn doorslaggevend voor de therapietrouw. In die periode haken de meeste patiënten af. Ze voelen zich namelijk lichtjes ziek na de inspuiting. De patiënten begrijpen dan ook niet waarom een behandeling tegen pijn opnieuw pijn veroorzaakt. Weet dat de bijwerkingen na verloop van tijd verdwijnen. Bovendien beginnen artsen enkele interferonbehandelingen met een halve of zelfs een kwart dosis. Daarna schakelen ze geleidelijk over naar een hogere dosis. Zo wordt de intensiteit van de bijwerkingen tegengegaan.
De behandeling heeft weinig zichtbaar effect op de symptomen. Soms komen er zelfs nieuwe opstoten. Daardoor kunnen patiënten zich vragen stellen over de efficiëntie van de behandeling. Maar onderhoudsbehandelingen worden niet verondersteld op korte termijn te werken. Ze zorgen er wel voor dat de gezondheid van de patiënt niet verergert. U bepaalt dus deels zelf uw toekomst. Volhouden is de boodschap.
(1) Devonshire V & al. , The Global Adherence Project (GAP): a multicenter observational study on adherence to disease-modifying therapies in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis. Eur J Neurol. 2011 Jan;18(1):69-77.
Deel en print dit artikel
Zodra de diagnose ‘multiple sclerose’ gesteld is, rijst de vraag in welke mate de ziekte zal evolueren. Het ziekteverloop is zo goed als onvoorspelbaar, en artsen w...
“En nu?” Na de diagnose ‘multiple sclerose’ voelt iedereen zich onzeker. Toch kunnen een aantal factoren wijzen op een gunstig ziekteverloop. Op basis van deze aanwij...
Concentratieproblemen, aandachts- en geheugenstoornissen: multiple sclerose kan een impact hebben op uw cognitieve ca...Neuropsycholoog remt cognitieve achteruitgang af
U hebt multiple sclerose en kampt met slaapstoornissen? U bent lang niet de enige. Uit een studie blijkt namelijk dat bij...Van multiple sclerose tot slapeloosheid
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen