Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Stel: u verliest uw geneesmiddel tegen MS in het buitenland. Geen paniek: er bestaan oplossingen. Op voorwaarde dat u vooraf uw voorzorgen hebt genomen!
Diefstal, verlies, beschadiging tijdens het transport, vergeten van documenten die u verplicht moet tonen aan de douane... Kortom, op reis kunt u uw geneesmiddel tegen multiple sclerose op 1.001 manieren kwijtraken. Wat moet u doen als u dat overkomt' Alles hangt af van de duur van uw reis en van de voorzorgen die u vóór uw vertrek hebt genomen.
Keert u over enkele dagen al terug, dan is het geen ramp. Aangezien een ms-geneesmiddel per definitie een langetermijnbehandeling is, heeft een beetje vertraging in het behandelingsprogramma geen gevolgen voor uw toestand en zal dit evenmin nieuwe opstoten veroorzaken. Breng uw arts op de hoogte als u terug bent en begin weer uw geneesmiddel te nemen zoals gewoonlijk.
Trekt u verschillende weken of zelfs maanden naar het buitenland, dan koopt u beter nieuwe geneesmiddelen. Vraag voor het vertrek aan uw arts om u één of twee voorschriften op te maken, 'voor het geval dat'. Liefst in het Engels, als u naar een niet-Nederlands- of niet-Franstalig land reist. Aangezien niet alle moleculen overal gecommercialiseerd worden onder dezelfde merknaam, gebruikt hij bij voorkeur de internationale nomenclatuur van uw geneesmiddel.
Voorzichtigheidshalve is het hoe dan ook aan te raden om een bijstandsverzekering te nemen in het buitenland. Verliest u uw geneesmiddelen, dan worden die u dankzij deze verzekering binnen 24 uur opgestuurd, waar u ook bent. Zo nodig hebt u zelfs recht op een intraveneuze behandeling in een aangepast medisch centrum.
Deel en print dit artikel
Endermologie is een techniek die momenteel wordt gebruikt in de strijd tegen cellulitis of voor de behandeling van littekens. Volgens een recente studie1 kan deze techn...
Lees verderVandaag wordt een groot deel van de onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose (MS) toegediend in injectievorm. Het is daarbij de bedoeling dat de patiënten hun gene...
Lees verder70 personen met recurrente-remittente multiple sclerose (MS) namen deel aan deze studie, onder leiding van een groep Argentijnse onderzoekers (1).
Daarbij werd gedure...
Lees verderVermoeidheid is een vaak voorkomend en erg belastend symptoom bij multiple sclerose (MS). Drie kwart van de patiënten klaagt erover...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen