Myelodysplasie - Welke hoop is er voor de behandelingen van myelody | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Myelodysplasie


GETUIGENISSEN

Welke hoop is er voor de behandelingen van myelodysplasie?

Welke hoop is er voor de behandelingen van myelodysplasie?

Dr. Christophe Ravoet, oncoloog aan het Hôpital de Jolimont

Ondanks de vooruitgang van de laatste jaren blijven myelodysplasieën zware aandoeningen. Dr. Ravoet, gespecialiseerd in myelodysplasieën, geeft uitleg over de hoop die bestaat voor de behandeling.

Wat is er vandaag nodig in de strijd tegen myelodysplasieën?

We hebben vooral nieuwe geneesmiddelen nodig. Tien jaar geleden bestond er bijna niets. Vandaag zijn we in een nieuw tijdperk – er zijn nieuwe producten, er is interesse voor – maar het aanbod blijft beperkt. Want we moeten goed beseffen dat myelodysplasieën vandaag tot de moeilijkst behandelbare hematologische aandoeningen behoren. Voor lymfoom en myeloom bestaan er al goede oplossingen, maar myelodysplasieën blijven nog achter.

Waarom zijn myelodysplasieën zo moeilijk te behandelen?

Het gaat om gecompliceerde, heterogene aandoeningen bij oudere personen, die vaak al kwetsbaar zijn. En de vandaag beschikbare producten hebben helaas een beperkte doeltreffendheid op termijn. De overleving, vooral voor patiënten met intermediair risico 2 en met hoog risico, blijft beperkt. Op lange termijn zal de oplossing niet komen van transplantatie. We moeten behandelingen vinden die minder zwaar zijn. Zoals in alle domeinen van de oncologie, berust de hoop op producten die doeltreffender en minder toxisch zijn.

 

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Uit een beenmergpunctie bleek dat mijn beenmerg te veel blasten bevat.

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook