In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of de urine vast te stellen. Om een volledig beeld te krijgen van uw toestand, zal hij u ondervragen over uw symptomen en klachten, en uw eventuele medische en chirurgische antecedenten (anamnese) nagaan. Hij zal ook aanvullende radiologische, bloed- en/of urineonderzoeken laten uitvoeren. Als uw huisarts chronische nierinsufficiëntie vermoedt, zal hij waarschijnlijk de hulp inroepen van een nefroloog (nierspecialist). Ook advies van andere specialisten, zoals een cardioloog of uroloog, kan nodig zijn.
Ingrediënten voor 4 personen Bereid...Crème brûlée van eendenlever
Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor...Hemodialyse of peritoneale dialyse
Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed vero...
Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te...Waarom zijn er donornieren nodig?
Wat zijn de voortekenen van nierinsufficiëntie? Hoe wordt de diagnose gesteld? Welke onderzoeken zijn daarvoor nodig?
Lees verderHypertensie, cardiovasculaire risico's, bloedarmoede, botbroosheid? Wat zijn de gevolgen van nierinsufficiëntie?
Lees verderJan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen