Prof. M. Jadoul, Saint-Luc
Nierziekten worden al te vaak pas opgespoord in een vergevorderd stadium, waardoor een zware dialysebehandeling nodig is.
"Daarbij worden vooral twee methoden aanbevolen: bloed- en urineonderzoek. Helaas wordt urineonderzoek nog altijd veel te weinig toegepast, ook al zijn beide analyses noodzakelijk om de ziekte zo snel mogelijk te kunnen ontdekken."
"Uiteraard. De grootste risicogroepen zijn:
- diabeten
- hypertensiepatiënten.
In beide gevallen is een jaarlijkse systematische screening nodig. Maar er zijn nog andere risicogroepen:
- hart- en vaatlijders
- personen met een aandoening van de urinewegen
- personen met familiale antecedenten van nierziekten
- personen met een auto-immuunziekte (polyartritis...)
- personen die geneesmiddelen nemen met risico op niertoxiciteit (lithium...)
- 60-plussers.
Die personen laten zich het best om de twee à drie jaar screenen.
"Dat ligt moeilijker, want deze personen worden niet uitgenodigd om zich systematisch te laten screenen, en nieren geven helaas vaak geen enkel signaal dat er iets fout loopt. Toch zijn er een aantal vrij courante, maar niet-specifieke alarmsignalen: vermoeidheid, eetlustverlies, urineconcentratiestoornissen, waardoor de patiënt 's nachts vaak moet opstaan om te drinken en te plassen, hoge bloeddruk... Maar de beste methode om de aandoening op te sporen, blijft net als voor de risicogroepen: een bloed- en urineonderzoek."
"Omdat ze vaak een behandeling mogelijk maakt om het ziekteverloop te vertragen. Sommige geneesmiddelen, die het eiwitgehalte in de urine en de bloeddruk verlagen, kunnen in combinatie met een specifiek dieet dialyse als nierfunctievervangende behandeling uitstellen. Nierziekten die tijdig opgespoord worden, vereisen minder vaak deze zware behandeling."
"Gezond leven, is in tal van opzichten goed, en ook voor veel organen, waaronder de nieren. De belangrijkste wapens om nierinsufficiëntie te voorkomen, zijn: regelmatig bewegen, matig omspringen met zout, gezond en evenwichtig eten, en niet roken."
Interview: Géraldine Dardenne
Deel en print dit artikel
Anemie wordt gekenmerkt door een abnormale daling van het hemoglobinegehalte in het bloed. Dit eiwit is aanwezig in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof naar org...
Eén van de interessante aspecten van deze studie schuilt ook in de grondige analyse van verschillende parameters bij een kleinere donorpopulatie. "Uit de verzamelde gegev...
"Sporten is voor iedereen goed, maar vooral voor dialysepatiënten", aldus Philippe Cordier, kinesitherapeut in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en teamleider van d...
Eind jaren 80, toen ik nog geen enkel symptoom voelde, bleek uit een bloedanalyse dat ik acute glomerulonefritis had (een on...Sinds wanneer lijdt u aan nierinsufficiëntie?
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen