Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc
Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc, beheert het programma dialyse-educatie. Voor alle patiënten een waarborg op vrijheid en autonomie.
Hemodialyse en peritoneale dialyse. Peritoneale dialyse gebeurt altijd bij de patiënt thuis, want ze moet elke dag toegepast worden. Hemodialyse kan thuis, in het ziekenhuis of in een dialysecentrum, met drie sessies per week van telkens vier uur. Ongeveer 90% van alle Belgische patiënten krijgt hemodialyse in het ziekenhuis of in een dialysecentrum. Hier in Saint-Luc kiest echter tot 50% van de patiënten voor hemodialyse of peritoneale dialyse thuis. Dit dankzij ons programma voor dialyse-educatie.
Inderdaad. De meeste patiënten kunnen vrij kiezen, tenzij er contra-indicaties zijn. Zo hebben sommige patiënten een voorkeur voor peritoneale dialyse omdat ze bloedvrees hebben, al moeten ze daarvoor eerst een plastic buisje in hun buik krijgen. Uit studies blijkt dat de resultaten na vijf jaar precies dezelfde zijn voor beide technieken.
Alle patiënten moeten eerst een 'predialyse' infoprogramma volgen. Ze bekijken dan, eventueel samen met hun gezin, naar een dvd met uitleg over de verschillende behandelingsmogelijkheden. Vervolgens hebben ze de keuze, al proberen we meestal wel zelfdialyse aan te moedigen. Patiënten die actief meewerken aan hun eigen behandeling, voelen zich vaak immers 'minder ziek'.
Inderdaad, en bij peritoneale dialyse duurt dat slechts enkele dagen, maar bij hemodialyse minstens drie weken. Daarnaast brengen we nieuwe patiënten in contact met lotgenoten, want informatie wordt altijd beter geaccepteerd als je het hoort van iemand die het zelf heeft meegemaakt.
Dat klopt, en we hebben er zes machines geïnstalleerd. Het centrum is elke dag open van 6 tot 24 uur. Op die manier kunnen patiënten die dat willen, zelf meewerken aan hun behandeling, ook al is thuisdialyse voor hen om praktische redenen onmogelijk (bijvoorbeeld voor kotstudenten).
Deel en print dit artikel
"Het kost chronisch zieke kinderen veel meer energie dan hun leeftijdsgenootjes om naar school te gaan en een zo normaal mogelijk leven...Vermoeidheid en schoolverzuim
"Ik raad nierinsufficiënten meestal aan om telkens in kleine hoeveelheden te eten en te drinken, en om de dag vóór kerst- en oudejaarsavond weinig kalium, zout en vocht i...
In 1992 wekt het geval van een chronische nierpatiënte de nieuwsgierigheid op van prof. Vanherweghem, hoofd van de dienst nefrologie in het Erasmusziekenhuis. "De vrouw h...
Secundaire hyperparathyreoïdie is een complicatie van nierinsufficiëntie die optreedt wanneer de nieren niet meer genoeg fosfor kunnen uitscheiden en/of wanneer het gehal...
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen