Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
De vereniging "Actif Club" was aanvankelijk alleen bestemd voor nierinsufficiënten, maar staat sinds kort open voor alle chronisch zieken. Het is meer een platform voor therapeutische educatie dan een patiëntenvereniging. De leden leren er hun leven weer in handen te nemen en het niet te laten beheersen door hun ziekte.
Taal- en informaticacursussen, workshops aquarelschilderen en aardewerk, uitstappen en reizen, .. : de organisatie "Actif Club" lijkt op het eerste gezicht op een patiëntenvereniging, maar benadrukt tegelijk haar eigenheid. "Al onze animatieactiviteiten worden georganiseerd door therapeuten", aldus oprichtster Françoise Devillers. "Ik werk samen met een diëtiste en een ergotherapeute, en ben zelf licentiate therapeutische educatie. Via die activiteiten willen we de patiënten helpen om de ziekte en de behandeling een plaats te geven in hun dagelijkse leven. We willen geen bezigheidstherapie geven, maar een volwaardig educatief project aanbieden en ieders talenten ontwikkelen."
Vandaar dat er elk jaar een project wordt voorbereid en voorgesteld op basis van een specifieke problematiek. "Vorig jaar werkten we rond het thema van de dood, dit jaar luidt de titel van ons project 'De ander en ik'. De relatie met de ander, en meer bepaald met het verzorgend personeel, staat dit keer dus centraal, net als de emoties die daarbij komen kijken." Het hele jaar lang worden er grafische, schrijf- en toneelworkshops en voordrachten georganiseerd rond dit onderwerp, met als apotheose de voorstelling van een origineel theaterstuk. "We willen chronisch zieken een klaardere kijk geven op hun verwachtingen over en hun beeld van artsen en verpleegkundigen, maar ook de band belichten die ontstaat tussen patiënt en verzorgend personeel", vervolgt Françoise Devillers.
Het jaarlijkse toneelstuk wordt opgevoerd in het Muziekinstrumentenmuseum en is een goede gelegenheid om artsen en verpleegkundigen te ontmoeten in een andere omgeving dan het ziekenhuis. "Op de dag van de voorstelling laten de acteurs hun 'ziektekleed' in de coulissen en treden ze de toeschouwers tegemoet als volwaardige personen. Theater is een uniek instrument om ieders expressiemogelijkheden te ontwikkelen. Chronische nierinsufficiëntie is een evolutieve aandoening die een enorm aanpassingsvermogen vereist. Dankzij die expressiewijze durft de patiënt te onderhandelen met de zorgverlener en zijn behandeling in eigen handen te nemen."
Aurélie Bastin
De organisatie "Actif Club" staat open voor samenwerking met patiëntenverenigingen en is gevestigd in het César de Paepe-ziekenhuis, Alexianenstraat 11, 1000 Brussel. Tel.: 02.506.73.91.
Deel en print dit artikel
Een mooie junidag. Voor de ingang van het ziekenhuis stapelen koffers, tassen en kisten zich op om in de autocar te worden geladen. De spanning stijgt. Nog enkele afschei...
Allereerst mogen we niet vergeten dat het om een chronische en evolutieve aandoening gaat. Iemand met nierinsufficiëntie weet dat hij niet kan genezen....Dialyse vermijden
Volgens een Amerikaanse studie (1) zou een vooraf bestaande nierinsufficiëntie tijdens de zwangerschap in 20 % van de gevallen verergeren. Bij de meeste patiëntes herstel...
Jodiumhoudende contraststoffen zijn noodzakelijk voor een reeks diagnostische radiologische on...Voor welk soort onderzoeken worden jodiumhoudende contraststoffen gebruikt?
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen