Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:07
Naar aanleiding van de aangekondigde A/H1N1-griepepidemie hebben experts een aantal specifieke risicogroepen geïdentificeerd. Zo zijn dialyse- en transplantatiepatiënten, die daar deel van uitmaken, een prioritaire doelgroep voor vaccinatie en inname van virusremmers.
Momenteel woeden er heel wat debatten over de vraag welke doelgroepen voorrang moeten krijgen bij toediening van het vaccin tegen A/H1N1-griep en van antivirale geneesmiddelen. Volgens de aanbevelingen van de WGO kan daar geen twijfel over bestaan en behoren chronisch zieken tot de prioritaire doelgroepen. Maar wat zijn nu de specifieke uitdagingen voor dialyse- en transplantatiepatiënten?
Eerste vaststelling: de A/H1N1-griep dreigt bij dialysepatiënten ernstige complicaties te veroorzaken. Infecties zijn trouwens de tweede doodsoorzaak bij dialysepatiënten. Ook patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, zijn kwetsbaarder voor infecties en de mogelijke complicaties ervan. Bovendien verhoogt het griepvirus het afstotingsrisico. Ook al is vaccinatie in theorie gevaarlijk (stimulering van het immuunsysteem kan tot afstoting leiden), toch heeft een recente studie aangetoond dat dit in de praktijk slechts zelden het geval is. 80 tot 90 % van alle transplantatie- en dialysepatiënten reageert positief op inenting. Reden genoeg dus om er een absolute prioriteit van te maken!
Nog altijd volgens de WGO is inname van virusremmers bij de A/H1N1-griep voorbehouden voor personen die complicaties riskeren, ofwel door de ernst van de ziekte, ofwel als gevolg van een onderliggende aandoening. Dialyse- en transplantatiepatiënten die tot die laatste groep behoren, krijgen dan ook prioriteit bij de toediening van virusremmers, en dat zodra de eerste symptomen verschijnen.
Om gevallen van superinfectie pneumokokken-griep te vermijden, is het trouwens aan te raden om de toediening van het pneumokokkenvaccin aan de kwetsbaarste personen te versterken. Vandaar dat patiënten met nierinsufficiëntie er goed aan doen om zich volledig in orde te brengen met hun vaccins.
Tot slot herinneren we nog even aan enkele eenvoudige handelingen die het besmettingsrisico verkleinen, zoals: regelmatig en grondig uw handen wassen, en alleen papieren wegwerpzakdoekjes gebruiken. Bij griepsymptomen mag u uiteraard niet aarzelen om naar uw arts te stappen.
Julie Luong
Deel en print dit artikel
Elke nier bestaat uit één miljoen kleine structuren, de zogenaamde nefronen, die op hun beurt samengesteld zijn uit een glomerulus (nierfilter) en een...Eén miljoen filters
In België wachten er elk jaar 800 tot 900 patiënten op een nier en worden er tegelijk 400 à 450 niertransplantaties verricht. Cijfers die van ons land één van de koploper...
Goed werkende nieren houden het vochtgehalte in het lichaam in balans. De nieren onttrekken vocht aan het bloed, het wordt verzameld in de blaas en verlaat het lichaam vi...
De rechtstreekse kosten die verbonden zijn aan de dialysebehandeling worden wel door de ziekteverzekering terugbetaald, maar soms...Terugbetaling van de verzorgingskosten
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen