Gepubliceerd op 21/11/2011 à 15:31
Ongeveer 160 kinderen op 1 miljoen lijden aan nierinsufficiëntie. De ziekte gaat bij hen vaak ook gepaard met groeistoornissen. Gelukkig bestaan er oplossingen.
Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed veroorzaken: uitgelachen worden, gebrek aan zelfvertrouwen… Gelukkig kan deze groeiachterstand gestopt worden. Hoe? Door de verschillende ontregelingen te bestrijden die er de oorzaak van kunnen zijn.
Naast de urineproductie zorgen de nieren ook voor de “ontgifting” van het bloed. Bij nierinsufficiëntie vervullen ze die functie niet langer. Door de verhoogde zuurgraad van het bloed (acidose) worden sommige eiwitten sneller afgebroken, nog voor ze de tijd hebben gehad om hun werk te doen. Eén van die eiwitten is somatropine of het “groeihormoon”, dat voor de groei zorgt bij kinderen.
Nierinsufficiëntie veroorzaakt ook hormonale stoornissen, onder meer resistentie tegen de werking van het groeihormoon. Er wordt nog altijd voldoende somatropine geproduceerd, maar de receptoren die erop moeten reageren, zijn niet meer zo gevoelig. Resultaat: ze heeft niet langer het verwachte effect op de groei.
Kinderen met nierinsufficiëntie hebben vaak ook eetlustverlies. Oorzaak: de niet langer door de nieren geëlimineerde toxines die de eetlust remmen, en/of het dieet dat de patiëntjes moeten volgen. Kinderen kunnen zich ook misselijk voelen door de behandeling. Bovendien worden de voedingsstoffen sneller “verbrand” door het organisme, waardoor het lichaam niet langer krijgt wat het nodig heeft om te groeien.
De nieren houden ook het calciumgehalte van ons lichaam op peil. Dat is belangrijk, want calcium is nodig voor de vorming van het skelet. Hoe? Door vitamine D te activeren, wat de opname van calcium uit de voeding bevordert door de darmen. Bij een vitamine D-tekort kan het kind rachitis of Engelse ziekte krijgen, een groeistoornis van het skelet die botmisvormingen veroorzaakt.
Oplossing: de bijwerkingen van nierinsufficiëntie behandelen (correctie van acidose, controle van het ureumgehalte in het bloed, dialyse) en de voeding optimaliseren (voldoende calorieën en eiwitten). Als de groei niet verbetert, komt het kind in aanmerking voor een groeihormoonbehandeling. Doel: de somatropinereceptoren letterlijk verdrinken, om de kans te verhogen dat ze ondanks hun ongevoeligheid toch reageren. Doeltreffende methoden die ervoor zorgen dat de meeste kinderen toch een normale volwassen lengte bereiken.
Deel en print dit artikel
Anemie wordt gekenmerkt door een abnormale daling van het hemoglobinegehalte in het bloed. Dit eiwit is aanwezig in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof naar org...
Eén van de interessante aspecten van deze studie schuilt ook in de grondige analyse van verschillende parameters bij een kleinere donorpopulatie. "Uit de verzamelde gegev...
"Sporten is voor iedereen goed, maar vooral voor dialysepatiënten", aldus Philippe Cordier, kinesitherapeut in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en teamleider van d...
Eind jaren 80, toen ik nog geen enkel symptoom voelde, bleek uit een bloedanalyse dat ik acute glomerulonefritis had (een on...Sinds wanneer lijdt u aan nierinsufficiëntie?
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen