Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:08
Ondanks de financiële stimulansen voor alternatieve dialysevormen, gaat het merendeel van de nierpatiënten nog bijna dagelijks naar het ziekenhuis.
Van de bijna 7.000 Belgische nierpatiënten die op een donornier wachten of medisch niet in aanmerking komen voor transplantie, gaat 66 procent twee tot drie keer per week nog naar het ziekenhuis voor dialyse. Een vierde van alle nierpatiënten gaat naar een satellietcentrum verbonden aan een ziekenhuis, waar men een deel van de behandeling zelf uitvoert. Slechts 10 procent doet de dialyse thuis zelf, en minder dan 1 procent krijgt peritoneaaldialyse.
Dr. I. Cleemput, senior experte economische analyse bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), geeft uitleg.
"De vergoeding die het Riziv terugbetaalt voor ziekenhuisdialyse is meestal hoger dan de kostprijs van deze behandeling voor het ziekenhuis. Voor een ziekenhuis is dit een niet onbelangrijke bron van inkomsten".
"Als er geen duidelijke indicaties zijn voor een of andere dialysevorm, zal de keuze afhangen van de voorkeuren van de patiënt en zijn naaste omgeving. Het succes van de behandeling hangt in belangrijke mate af van de motivatie en discipline van de patiënt."
"Uiteraard kan het ziekenhuismanagement niet rechtstreeks een keuze opleggen aan de artsen. Maar er is wel een indirecte invloed. De positie van een groep artsen binnen een ziekenhuis wordt mede bepaald door de inkomsten die hun discipline genereert voor het ziekenhuis. Het gevolg zou kunnen zijn dat artsen, bewuste of onbewust, patiënten eerder sturen in de richting van ziekenhuisdialyse dan bijvoorbeeld peritoneaaldialyse (waarvoor het ziekenhuis weinig terugbetaald krijgt)."
"Neen. Een patiënt kan een duidelijke voorkeur hebben voor een ziekenhuisdialyse. In dat geval is het niet verstandig om hem toch met thuisdialyse of satelliet-nierdialyse te behandelen. Want, nogmaals, het succes van deze 'alternatieve' behandelingen hangt sterk af van de motivatie en de verantwoordelijkheid van de patiënt voor zijn eigen behandeling. De patiënt dient daarom voldoende en correct geïnformeerd te worden over de beschikbare dialysevormen, zodat hij in staat is zelf te beslissen welke behandeling het beste bij hem past."
Deel en print dit artikel
Het Instituut voor Moleculaire Biologie en Geneeskunde van de ULB heeft samen met Amerikaanse onderzoekers een onverwachte link blootgelegd tussen terminale nierinsuffic...
Ingrediënten voor 4 personen -1 kreeft -40 cl kokosmelk -3 sjalotten -1 citroen -3 takjes koriander -1 stengel citroen...Voorgerecht: consommé van kreeft met kokosmelk
De resultaten van een recente studie tonen aan dat naast andere factoren zoals hypertensie en diabetes ook erf...Nierinsufficiëntie: de invloed van genetische factoren
Ik zeil al van kindsbeen af. Mijn droom: de Atlantische Oceaan oversteken. Ik had een oude boot gekocht en deed er bijna tien jaar over om he...Zeevaarder in hart en nieren
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen