Gepubliceerd op 21/06/2011 à 10:17
De E.Coli-bacterie haalt sinds enkele weken de voorpagina’s. Welke gevaren houdt deze bacterie in voor de nieren? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?
Er zijn tussen 500 en 100.000 soorten bacteriën aanwezig in het menselijk lichaam. Ze zijn ongeveer tien keer talrijker dan de menselijke cellen. Het overgrote deel heeft een heilzaam effect op het lichaam en is compleet ongevaarlijk. Slechts 5 tot 10% kan ziekten veroorzaken. De bacterie die verantwoordelijk is voor de epidemie die momenteel woedt in Duitsland, maakt deel uit van de subgroep Escherichia Coli; de meeste bacteriën in deze subgroep zijn risicoloos. De “schuldige” stam bezit echter een gevaarlijke eigenschap: hij geeft toxines af die de typische symptomen veroorzaken van de infectie: buikkrampen, diarree (soms met bloed erbij) en koorts.
Het echte gevaar komt vooral van het risico op niercomplicaties. In ongeveer 10% van de gevallen evolueert een infectie met enterohemorragische E. Coli (EHEC) naar een hemolytisch en uremisch syndroom (HUS). De bacterie doet toxines vrijkomen die de kleine nierbloedvaten aantasten, met microbloedingen tot gevolg. De nierinsufficiëntie die daarvan het gevolg is, is meestal voorbijgaand: de symptomen verdwijnen na enkele dagen, zonder behandeling. Nierinsufficiëntie kan wel chronisch worden en vereist in 10 tot 20% van de gevallen dialyse. Het sterfterisico bij HUS bedraagt 3 tot 5%. Er bestaat vandaag helaas nog altijd geen enkele behandeling die rechtstreeks inwerkt op de toxines.
Het infectierisico ligt niet hoger bij personen die al nierinsufficiëntie hebben. Wel kunnen de gevolgen in geval van besmetting ernstiger zijn, aangezien de nierfunctie sowieso al verminderd is.
Alle rauwe producten kunnen besmet raken: groenten, gehakt, niet-gepasteuriseerde melkproducten enz. Overdracht van mens tot mens is mogelijk, maar zeldzaam. De bacterie ontwikkelt zich vooral in de darmen van runderen. Besmetting gebeurt dan ook meestal via dierlijke meststoffen of vervuild water.
Er bestaan eenvoudige maatregelen om dit type infectie te voorkomen:
Tot slot nog dit: tot nog toe er is in België nog geen enkel spoor ontdekt van de virulente stam van deze bacterie. U hoeft dus zeker niet te panikeren en evenmin groenten of vlees te laten.
Deel en print dit artikel
Patiënten met chronische nierinsufficiëntie hebben, in afwachting van een niertransplantatie, geen andere keuze dan hemodialyse of peritoneale dialyse. Dat zijn momenteel...
Samen met de sociale dienst van het Erasmusziekenhuis en de eraan verbonden ziekenhuiscentra behartigen we de belang...Wat zijn de verschillende doelstellingen van de VVPN?
“In de jaren 60, toen de dialyse nog in haar beginfase was, kwam hepatitis C vaak voor bij dialysepatiënten”, zo zegt professor Michel Jadoul, diensthoofd Nefrologie in d...
Nierinsufficiëntie is het onherstelbare verlies van de nierfuncties, waarbij de nefronen geleidelijk vernietigd worden. De ziekte manifesteert zich wanneer...Risicogroepen
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen