Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:07
Eiwitrijke diëten zijn de absolute kampioenen onder de "instantdiëten". Toch houden ze wel degelijk risico's in, onder meer voor de nieren. Er moet dan ook de nodige voorzichtigheid aan te pas komen, en veel water.
Of het nu gaat om repen, eiwitrijke dranken of oplospoeders: eiwitrijkediëten zijn in, zowel bij "lijners" als bij sportievelingen die slank willen blijven en tegelijk spieren willen kweken. Dergelijke diëten putten immers uit de suiker- en vetreserves, zonder de spiermassa aan te tasten. Helaas kunnen ze tot het fameuze jojo-effect leiden en zijn ze niet bepaald "culinair hoogstaand". Bovendien houden ze ook een aantal gezondheidsrisico's in.
Tijdens de vermageringsfase produceert het lichaam veel afvalstoffen en toxines. Als die toxische stoffen niet correct geëlimineerd worden, kunnen ze zich ophopen en op termijn tot hart- en nierproblemen leiden. Bénédicte Galliot, nierdiëtiste, getuigt: "Ik heb al patiënten, met name sporters, op de dienst nefrologie zien belanden met terminale nierinsufficiëntie als gevolg van zo'n dieet. Ze waren ongetwijfeld erfelijk belast, maar hun eiwitrijkdieet heeft de zaken toch versneld".
U hebt het al begrepen: een eiwitrijkdieet vereist kennis van zaken. Patiënten met diabetes, hypertensie of hart-, lever- of nierstoornissen moeten zo'n dieet uiteraard vermijden. De anderen moeten zich absoluut laten begeleiden door een diëtist of voedingsspecialist. In fitnessclubs circuleren immers nog al te vaak eiwitrijke producten, en dat zonder enige professionele begeleiding.
De eerste regel voor wie zo'n dieet volgt, is: genoeg drinken. "Twee liter per dag, om de afvalstoffen te elimineren die geproduceerd worden door het vermageringsproces. Bovendien is het risico op nierproblemen groter als de patiënt ook eiwitrijke dranken nuttigt tussen de maaltijden door". Water geniet dus de voorkeur, maar tegelijk is het aan te raden om geregeld af te wisselen van merk. "Water vangt tekorten aan minerale zouten zoals calcium op. Sommige waters zijn zeer mineraalrijk. Andere veel minder. Afwisselen is dus de boodschap." Opgelet: de minimumnorm van twee liter geldt alleen voor sedentaire personen. Sporters moeten nog meer drinken, om hun nieren te beschermen. We herinneren eraan dat het daarnaast ook essentieel is om voldoende vezels in te nemen, kwestie van nier- en maagproblemen te voorkomen.
Ook al kunnen eiwitrijkediëten gevaarlijk zijn voor de nieren, voor dialysepatiënten is het perfect normaal om zo'n dieet te volgen om ondervoeding tegen te gaan. In dat geval is er echter sprake van een "natuurlijk" dieet op basis van eiwitrijke producten en niét van poeders. Ook hier is een goede begeleiding uiteraard essentieel.
Julie Luong, met medewerking van Bénédicte Gallot, diëtiste in het RHMS (Réseau Hospitalier de Médecine Sociale, Ziekenhuisnetwerk voor Sociale Geneeskunde) in Baudour en Ath, en in het CHU Ambroise Paré.
Deel en print dit artikel
Hart- en vaatziekten zijn op wereldvlak de belangrijkste doodsoorzaak. Nu, we weten al lang dat patiënten met nierinsufficië...Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Chronische vermoeidheid en slaapstoornissen Nierpatiënten hebben zeer vaak last van chronische vermoeidheid en slaapstoornissen. Daarbij zijn tal van factoren in het spe...
Tot nog toe kon nierinsufficiëntie pas opgespoord worden wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium zat. Probleem was dat de...Late diagnose van nierinsufficiëntie
Als de nieren niet langer hun functies vervullen, is een substitutiebehandeling - dialyse genoemd - noodzakelijk om het bloed regelm...Drie keer per week aan de dialyse
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen