Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
Dialysepatiënten moeten hun vochtinname beperken. Overtollig vocht in het bloed kan immers leiden oedeemvorming, hoge bloeddruk en zelfs cardiovasculaire problemen. Afhankelijk van het type dialyse, varieert de aangewezen vochtinname van een halve liter tot een liter per dag.
Goed werkende nieren houden het vochtgehalte in het lichaam in balans. De nieren onttrekken vocht aan het bloed, het wordt verzameld in de blaas en verlaat het lichaam via de urine. Als de nierfunctie vermindert, kan het ingenomen vocht dikwijls onvoldoende verwijderd worden en het stapelt zich op in het lichaam. Dit vocht wordt zo veel mogelijk door de dialyse verwijderd, maar als je té veel vocht inneemt tussen twee dialyses kan je ‘overvuld’ geraken, met bloeddruk- en ademhalingsproblemen tot gevolg. Afhankelijk van de restfunctie van de nieren en het type dialyse moet men dus de vochtinname beperken.
"Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende dialyses,’ zegt Veerle Resseler, diëtiste op de dienst nefrologie van Universitair Ziekenhuis Leuven - Gasthuisberg. ‘Bij peritoneaaldialyse, de zogenaamde buikdialyse, nemen we als basis 750 milliliter à 1 liter per dag, plus het volume urine dat wordt geproduceerd. Bij hemodialyse is de inname beperkter: de basis is een halve liter plus het volume van de urineproductie. Deze beperking geldt voor vocht in liquide vorm. Vocht uit voeding wordt hier niet meegerekend omdat men dat grotendeels verliest via transpiratie en ademhaling. Trouwens, dialysepatiënten volgen een dieet en hun consumptie van fruit, groenten en aardappelen is dus sowieso beperkt."
"Als basis nemen we water, al zijn bepaalde watersoorten minder geschikt omdat ze teveel natrium (zout) bevatten. Hemodialysepatiënten drinken beter geen sterke koffie maar thee of slappe koffie omdat sterke koffie zeer veel kalium bevat," zegt Mevrouw Resseler. "Hemodialysepatiënten moeten omzichtig omspringen met inname van natrium, kalium en fosfor. Patiënten die litereen peritoneale, volgen, moeten dan weer voornamelijk letten op de inname van natrium. Al moet gezegd dat elke individuele situatie verschillend is. Veel hangt ook af van de hoeveelheid urine die men produceert: iemand die nog veel plast, mag ook meer drinken."
"We raden dialysepatiënten aan te drinken uit kleine tasjes (van ongeveer 100 milliliter) en zo hun consumptie te spreiden over de hele dag. Om het dorstgevoel te lessen kan men ook een ijsblokje opzuigen of de lippen natmaken," zegt Veerle Resseler.
Het is aangewezen alleen maar te drinken als je echt dorst hebt. Vermijd te zoute of te gekruide voedingsmiddelen die het dorstgevoel zouden kunnen uitlokken. Je kunt ook kauwen op een pepermuntje of op kauwgum: dit stimuleert de speekselklieren en zorgt voor een minder droge mond.
Guy Bourgeois
Deel en print dit artikel
De Federatie omvat alle verenigingen van nierinsufficiënten in België, Waalse zowel als Vlaamse. Op die manier staat ze sterker om haar zaak bij de bevoegde instantie...
Wat is osteoporose? Osteoporose is een algemene skeletaandoening die gekenmerkt wordt door een vermindering van de botmassa. De gevolgen zijn: overmatige botbroosheid e...
Veel sporters nemen hun toevlucht tot anabole steroïden - nochtans verboden producten - om hun prestaties te verbeteren en records te verpulveren. We weten allemaal dat...
Volgens een studie die in november 2009 verscheen in de "Clinical Journal of the American Society of Nephrology" zou slaapapneu een verhoogd risico inhouden op arteriële...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen