Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
Mag er es flink getafeld worden tijdens de eindejaarsfeesten? Het antwoord is ja, zelfs voor dialysepatiënten! Op voorwaarde dat ze zich aan enkele basisregels houden.
"Ik raad nierinsufficiënten meestal aan om telkens in kleine hoeveelheden te eten en te drinken, en om de dag vóór kerst- en oudejaarsavond weinig kalium, zout en vocht in te nemen. Als ze zich daaraan houden, mogen ze tijdens de feestdissen hetzelfde eten als de rest", aldus Mercedes Vignioble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas.
Huisbereide toast met zoutarme ingrediënten zoals kwark met kruiden, zijn een geschikt "voorafje" bij een feestmaal. Opgelet: chips en andere zoute snacks zijn te mijden. Hetzelfde geldt voor rauwe groenten zoals bloemkool en komkommer: ze zijn rijk aan kalium en worden liefst voorbehouden voor het hoofdgerecht.
Hier mag zowat alles: scampi's, kreeft, ganzenlever, oesters, warme geitenkaas, rund- of viscarpaccio: laat u maar es flink gaan! Liefhebbers mogen zich ook te goed doen aan wijngaardslakken en kikkerbillen. Er is maar één ding waar u moet op letten (dat geldt trouwens voor alle gangen): grijp niet naar het zoutvat .
Na een bolletje champagnesorbet bent u klaar om aan het "serieuze" werk te beginnen! Vis, rood vlees, gevogelte en ander wild zijn stuk voor stuk feesttoppers. U mag er gerust een roomsaus bij serveren of ze marineren in wijn. Nu we het toch over wijn hebben: moet u zich noodzakelijkerwijze beperken tot één glas? "Hoeveel wijn nierinsufficiënten mogen drinken, verschilt van persoon tot persoon, dus is het moeilijk om te veralgemenen", vervolgt Mercedes Vignioble. "De regel luidt: drink maximaal een halve liter vocht (water, koffie, alcohol enz.) méér dan de hoeveelheid urine die u in 24 uur produceert. Aan elke patiënt dus om dit te berekenen."
Een nagerechtje is altijd een heerlijke afsluiter! Fruit en chocolade zijn wel te mijden, wegens iets te veel kalium. Een sabayon, een pannenkoek of een "crème brûlée" mogen gerust, tenzij u een verstokte kerststronkfanaat bent natuurlijk!
Aurélie Bastin, met medewerking van Mercedes Vignioble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas
Deel en print dit artikel
De Federatie omvat alle verenigingen van nierinsufficiënten in België, Waalse zowel als Vlaamse. Op die manier staat ze sterker om haar zaak bij de bevoegde instantie...
Wat is osteoporose? Osteoporose is een algemene skeletaandoening die gekenmerkt wordt door een vermindering van de botmassa. De gevolgen zijn: overmatige botbroosheid e...
Veel sporters nemen hun toevlucht tot anabole steroïden - nochtans verboden producten - om hun prestaties te verbeteren en records te verpulveren. We weten allemaal dat...
Volgens een studie die in november 2009 verscheen in de "Clinical Journal of the American Society of Nephrology" zou slaapapneu een verhoogd risico inhouden op arteriële...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen