Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:04
Een patiënt met nierinsufficiëntie kan verschillende redenen hebben om te reizen: een familiale gebeurtenis, ziekte of overlijden van een naaste, of gewoon zin om op vakantie te gaan of een ander land te bezoeken. Reizen als nierinsufficiënt: het kan perfect, op voorwaarde dat er een aantal voorzorgen genomen worden.
Allereerst moet de patiënt zijn reis lang op voorhand voorbereiden, "tussen 4 en 6 maanden", aldus dokter Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de ziekenhuizen van het netwerk Iris-Zuid. Sommige dialysecentra, zoals die in Zuid-Frankrijk, kampen tijdens de zomermaanden immers met een toegenomen vraag, terwijl de opvangmogelijkheden beperkt zijn. Patiënten onder hemodialyse reizen vooral binnen Europa, de VS, Canada en Azië. Er zijn immers minder centra in Afrika ten zuiden van de Sahara, vooral dan in Centraal-Afrika, en in Zuid-Amerika. Marokko, Algerije en Tunesië daarentegen stellen geen enkel probleem.
Elk dialysecentrum beschikt over een lijst van alle andere centra in de wereld. Op die manier kan de patiënt vooraf de nodige maatregelen treffen en zijn reis plannen. "Het centrum in kwestie moet van elke patiënt die er tijdens zijn vakantie heen wil, een volledig dossier krijgen, en het is dan de taak van de nefroloog om dat dossier te behandelen", aldus dokter Vandervelde. De meeste patiënten verkiezen om op één bepaalde plaats te blijven en zich in één enkel centrum te laten behandelen, maar sommigen verplaatsen zich liever of kunnen niet anders. "Enkele van mijn patiënten zijn artiest en moeten dus vaak op tournee", vervolgt de dokter. Dat kan dus, ook al vereist het een strakke planning.
"Voor patiënten onder peritoneale dialyse is de situatie tegelijk eenvoudiger en ingewikkelder", aldus nog dokter Vandervelde. Internationale firma's die het dialysaat (spoelvloeistof) produceren, overleggen op verzoek met hun buitenlandse vestigingen en zorgen ervoor dat u alle producten geleverd krijgt in uw vakantiebestemming, en dat nog vóór u ter plaatse arriveert! Op die manier kunt u met lege handen op reis vertrekken, of toch bijna, want u moet wel uw cycler (dialysetoestel) meenemen.
De dialyse moet ook gebeuren in perfecte hygiënische omstandigheden. Als u in zeven haasten moet vertrekken en geen tijd hebt om uw reis te plannen, neemt u het best contact op met het dialysecentrum dat het dichtst bij uw bestemming ligt en gaat u na in welke mate u er terechtkunt. Nadien moet u nog al uw medische gegevens doorfaxen naar het centrum, anders kunnen ze u onmogelijk behandelen.
Patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan ten slotte, moeten vóór hun vertrek advies vragen aan hun transplanteur. "Als alles vlot verloopt, mogen transplantatiepatiënten al drie maanden na de ingreep op reis gaan", aldus nog dokter Vandervelde. Neem wel altijd voldoende geneesmiddelen mee, zodat u nooit zonder zit, want sommige immunosuppressiva zijn misschien moeilijk verkrijgbaar in uw vakantieoord.
Ook al mag u niet te veel drinken, er bestaan oplossingen om uw dorst te minderen: zoute producten mijden, of op ijsblokjes, munt- of citroensnoepjes zuigen. De meeste dialysecentra beschikken ook over verfrissingsstaafjes.
Deel en print dit artikel
Verschillende studies hebben duidelijk bewezen dat roken het risico op nierinsufficiëntie verhoogt. Een Amerikaanse studie bij meer dan 23.000 personen ging de impact van...
De Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) pleit al geruime tijd voor een goede samenwerking tussen huisartsen en nefrologen om een netwerk uit te b...
"70 % van alle kinderen met nierinsufficiëntie heeft deze aandoening van bij de geboorte", aldus prof. Françoise Janssen, klini...Vóór de geboorte of tijdens de kinderjaren
De International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF) organiseren op 8 maart de tweede Wereldnierdag. Naar aanleiding d...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen