Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
In België wachten er elk jaar 800 tot 900 patiënten op een nier en worden er tegelijk 400 à 450 niertransplantaties verricht. Cijfers die van ons land één van de koplopers maken inzake orgaandonatie, samen met Spanje, Oostenrijk en de Verenigde Staten. "Ter vergelijking: in Duitsland bedragen die cijfers respectievelijk ongeveer 8.000 en slechts 2.000", aldus prof. Jacques Malaise, geassocieerd kliniekhoofd in het Orgaantransplantatiecentrum van het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lukas. "Er bestaan verschillende verklaringen voor die grote verschillen tussen landen: de sensibiliseringsgraad van de bevolking, de houding van de verschillende godsdiensten tegenover de dood, maar ook en vooral de verschillen tussen de wetgeving inzake orgaandonatie."
In de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen is orgaandonatie alleen toegestaan als de overledene zich tijdens zijn leven heeft geregistreerd als orgaandonor. In België bepaalt de wet van 13 juni 1986 dat elke burger automatisch toestemt om zijn organen af te staan na zijn dood, tenzij hij uitdrukkelijk verzet heeft aangetekend bij de gemeentelijke administratie of tegenover een naaste. De Belgische wetgeving is dus gebaseerd op het principe "Zwijgen is toestemmen". Tot slot nog dit: iedereen kan zich verzetten tegen orgaandonatie, maar zich ook uitdrukkelijk kandidaat stellen bij de administratie van zijn gemeente (u kunt het formulier downloaden op www.beldonor.be). Op die manier kunnen de nabestaanden niet ingaan tegen de wilsbeschikking van de overledene.
Dankzij onze wetgeving zit ons land met relatief korte wachtlijsten. Toch doet dit ook enkele problemen rijzen. "Hoe minder patiënten er op de wachtlijst staan, hoe minder kans dat we een compatibele 'ontvanger' vinden voor de beschikbare nieren", benadrukt prof. Malaise. Dat is ook de reden waarom België samenwerkt met andere landen, in het kader van Eurotransplant, een netwerk dat de internationale uitwisseling coördineert inzake orgaandonatie. In ruil staat België geregeld nieren af aan de landen waarmee het samenwerkt.
Momenteel maken er zeven landen deel uit van Eurotransplant: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië. Maar ook al hebben we in België niet te klagen als het over nierdonatie gaat, binnen Eurotransplant is het tekort duidelijk voelbaar. Zo kregen in 2005 slechts zo'n 3.000 patiënten een transplantatie, terwijl meer dan 11.000 mensen nog altijd op een nier zaten te wachten.
Aurélie Bastin, met medewerking van Jacques Malaise, geassocieerd kliniekhoofd, en Dominique Van Deynse, hoofdcoördinator van het Orgaantransplantatiecentrum van het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lukas.
De LIR (Ligue en faveur des Insuffisants Rénaux, Liga ten voordele van Nierinsufficiënten) organiseert op 13 oktober om 20 u. een concert in het Cultureel Centrum van Ukkel, in samenwerking met Lau, Hugues Maréchal en Viktor Lazlo. De opbrengst gaat naar orgaandonatie.
Info en reservering: 02/374.64.84. Cultureel Centrum van Ukkel, Rodestraat 47, Ukkel. Ticketprijzen: € 20 (balkon) of € 25 (parterre).
Deel en print dit artikel
Nierinsufficiëntie is een ziekte met vaak zware gevolgen, vooral voor kinderen. Naast drie dialysesessies van drie uur per week moeten ze immers een vrij streng dieet v...
De diagnose te horen krijgen, is altijd een schok. Sommige patiënten kunnen die vrij makkelijk verwerken, andere niet. "Die laatste weten echter dat ze altijd bij mij ter...
Twintig over één 's nachts: Paula sluit eindelijk de ogen. Om 19 u. kwam ze totaal leeg en uitgeput terug uit dialyse, en ze probeerde al uren vergeefs om de slaap te vat...
Dialyse is weliswaar levensnoodzakelijk voor de patiënt, maar kan de uremie (de ophoping van afvalstoffen in het bloed) als gevolg van de nierfunctiestoornis niet volledi...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen