Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Onderzoekers hebben een methode ontdekt om nierinsufficiëntie beter te kunnen screenen. Daarbij hebben ze drie moleculen opgespoord in het bloed van risicopatiënten.
Tot nog toe kon nierinsufficiëntie pas opgespoord worden wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium zat. Probleem was dat de symptomen (zware vermoeidheid, hypertensie...) zo laat verschijnen en zo vaag zijn, dat patiënten niet konden worden behandeld in het beginstadium van de ziekte, laat staan dat er preventie mogelijk was. Via een bloed- of urineonderzoek kunnen er afwijkingen opgespoord worden die op een verminderde nierfunctie wijzen, al blijft het moeilijk om nierinsufficiëntie te voorspellen.
Toch is een tijdige diagnose van nierinsufficiëntie essentieel, want op die manier kunnen de belangrijkste oorzaken van de ziekte - hypertensie en diabetes - zo doeltreffend mogelijk bestreden worden en complicaties (hart- en vaatziekten, bloedarmoede, botbroosheid...) vermeden worden.
Een recente Amerikaanse studie heeft een nieuw screeninginstrument ontwikkeld voor nierinsufficiëntie. Daarvoor werd er een bloedafname gedaan bij meer dan 2.300 proefpersonen met een normale nierfunctie. Tien jaar later bleek 17% van hen aan nierinsufficiëntie te lijden. De onderzoekers ontdekten daarbij dat het bloed van de meeste van die patiënten van bij het begin een combinatie van drie specifieke moleculen bevatte:
De aanwezigheid van die drie moleculen wijst erop dat deze patiënten een groot risico liepen op chronische nierinsufficiëntie. Toch zijn er nog bijkomende onderzoeken nodig om na te gaan of de ziekterisico's kunnen worden verminderd door in te werken op deze moleculen.
Deel en print dit artikel
Een nieuwe nier is vaak een synoniem van een nieuw leven. Niergetransplanteerden zijn niet alleen verlost van de dialysesessies, maar ook van een aantal verplichtingen...
Het voorgestelde menu is kaliumarm en bevat weinig groenten en fruit. Als hoofdgerecht viel de keuze op witte rijst, want die bevat tien keer minder kalium dan aardappele...
De nieren filteren afvalstoffen uit het lichaam, die vervolgens via de urine worden uitgescheiden. Door een hoge bloedsuikerspiegel...Hoe kan diabetes de nieren aantasten?
De levensverwachting stijgt nog voortdurend, dus blijft ook het aantal dialysepatiënten boven de 70 jaar toenemen. Dat zorgt onvermijdelijk voor een aantal problemen. I...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen