Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:04
Uit een nieuwe studie blijkt dat slaapapneu bij nierpatiënten het risico op cardiovasculaire stoornissen zou kunnen verhogen.
Volgens een studie die in november 2009 verscheen in de "Clinical Journal of the American Society of Nephrology" zou slaapapneu een verhoogd risico inhouden op arteriële hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en een hartaanval bij nierpatiënten die op een transplantatie wachten of een nieuwe nier hebben gekregen.
De onderzoekers bestudeerden meer dan 100 personen die een niertransplantatie hadden ondergaan en 50 personen die op een nieuwe nier wachtten. Resultaat: één op de vier patiënten krijgt verschillende apneu-aanvallen tijdens zijn slaap. De onderzoekers stelden ook vast dat meer dan de helft van alle getransplanteerden met slaapapneu meer dan drie bloeddrukverlagende geneesmiddelen moet nemen. Ondanks die behandelingen blijft hun bloeddruk veel hoger dan patiënten zonder slaapapneu.
Volgens de onderzoekers zou bloeddrukverhoging door slaapapneu bij dialyse- of transplantatiepatiënten bijdragen tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Deze patiënten zouden dan ook twee keer meer risico lopen op cardiovasculaire aandoeningen of een hartaanval dan patiënten zonder apneu.
Heel wat patiënten weten niet dat ze slaapapneu hebben. Vandaar dat artsen attent moeten zijn voor dit probleem. Zo nodig kunnen ze een behandeling voorstellen.
Bron: "Sleep Apnea Is Associated with Cardiovascular Risk Factors among Kidney Transplant Patients", appeared online at http://cjasn.asnjournals.org/ on Thursday, November 19, 2009, doi 10.2215/CJN.04030609.
Deel en print dit artikel
Hart- en vaatziekten zijn op wereldvlak de belangrijkste doodsoorzaak. Nu, we weten al lang dat patiënten met nierinsufficië...Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Chronische vermoeidheid en slaapstoornissen Nierpatiënten hebben zeer vaak last van chronische vermoeidheid en slaapstoornissen. Daarbij zijn tal van factoren in het spe...
Tot nog toe kon nierinsufficiëntie pas opgespoord worden wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium zat. Probleem was dat de...Late diagnose van nierinsufficiëntie
Als de nieren niet langer hun functies vervullen, is een substitutiebehandeling - dialyse genoemd - noodzakelijk om het bloed regelm...Drie keer per week aan de dialyse
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen