Gepubliceerd op 05/07/2011 à 17:21
Iedereen heeft af en toe eens wat andere lucht nodig, ook als je nierinsufficiëntie hebt. Gelukkig bestaan er oplossingen om vakantie en dialyse te combineren.
Niet makkelijk om op vakantie te gaan als je drie keer per week gedurende vier uur aan de dialyse moet. Maar evenmin onmogelijk. Wilt u met eigen middelen reizen, dan is een goede organisatie geen overbodige luxe. Voor personen die op groepsvakantie gaan met andere dialysepatiënten, is die taak alvast een stuk minder lastig.
Verenigingen voor patiënten met nierinsufficiëntie hebben de gewoonte om voor hun leden vakanties te organiseren in België of het buitenland. Dit soort formule biedt verschillende voordelen.
Voor u gaat er niets boven avontuur? Prima, maar dan moet u wel vooraf uw dialysesessies goed plannen. In de ziekenhuizen en dialysecentra vindt u een lijst met alle centra overal ter wereld. Er bestaat ook een zoekmotor om het centrum te vinden dat het dichtst bij uw landingsplaats of uw vakantieoord ligt:
Wanneer u uw dialysecentrum gekozen hebt, kan uw nefroloog er alle informatie naartoe sturen over de technische voorwaarden van uw dialysebehandeling.
Het idee om vooraf én een vakantieoord én dialysesessies in een ad-hoccentrum te moeten reserveren schrikt u af? Geen nood: de organisatie Holiday Dialysis International verzorgt voor u dit laatste onderdeel van de voorbereiding, ongeacht het land van bestemming.
U kunt ook kiezen voor een pakket met daarin uw vluchten en uw verblijf, maar ook de dialysesessies en de transfers naar het centrum. Dat is wat touroperator Corendon Dialysis Holiday Turkey aanbiedt in Turkije. U droomt veeleer van een cruise? Dan kunt u aan boord gaan van een schip dat uitgerust is met een dialyse-eenheid, dankzij het agentschap Gérard Pons Voyages.
Ziezo, u hebt nu geen excuses meer om thuis te blijven tijdens de zomervakantie!
Deel en print dit artikel
Nierinsufficiëntie is een ziekte met vaak zware gevolgen, vooral voor kinderen. Naast drie dialysesessies van drie uur per week moeten ze immers een vrij streng dieet v...
De diagnose te horen krijgen, is altijd een schok. Sommige patiënten kunnen die vrij makkelijk verwerken, andere niet. "Die laatste weten echter dat ze altijd bij mij ter...
Twintig over één 's nachts: Paula sluit eindelijk de ogen. Om 19 u. kwam ze totaal leeg en uitgeput terug uit dialyse, en ze probeerde al uren vergeefs om de slaap te vat...
Dialyse is weliswaar levensnoodzakelijk voor de patiënt, maar kan de uremie (de ophoping van afvalstoffen in het bloed) als gevolg van de nierfunctiestoornis niet volledi...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen