Gepubliceerd op 15/07/2016 à 16:22
Depressies, hallucinaties, slaapstoornissen … De niet-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson zijn te weinig bekend. Ze kunnen nochtans een zware impact hebben op het dagelijks functioneren van de patiënt.
Vaak voorkomende niet-motorische symptomen
De ziekte van Parkinson veroorzaakt motorische problemen, zoals moeizaam stappen en beven. Maar die motorische klachten zijn lang niet de enige. Zo’n 20% van de patiënten heeft op het moment dat de diagnose wordt gesteld ook niet-motorische symptomen. Die worden frequenter naarmate de ziekte vordert. Zo ontwikkelt ongeveer 80% van de parkinsonpatiënten in verder gevorderde stadia van de ziekte minstens één niet-motorische klacht. Welke concrete vormen kunnen die klachten aannemen?
Wat zijn de niet-motorische symptomen?
Goed om te weten: de bovenstaande lijst somt de niet-motorische symptomen op die kunnen optreden. Iemand met de ziekte van Parkinson zal tijdens zijn ziekte allicht een aantal van die klachten ontwikkelen, maar niet allemaal en ook niet tegelijk.
Hoe moet u ze trotseren?
Denkt u dat u een aantal van deze niet-motorische klachten hebt? Aarzel dan zeker niet om er met uw arts over te praten. Hij zal kijken of de klachten wel echt met de ziekte van Parkinson te maken hebben en zal u eventueel oplossingen voorstellen. Injecties van botulinetoxine kunnen bijvoorbeeld helpen tegen speekselvloed. Revalidatiesessies bij een logopedist kunnen dan weer nuttig zijn bij slikproblemen.
In sommige gevallen kan ook het opsplitsen van de medicijninname of het veranderen van de medicatie enkele niet-motorische symptomen helpen verzachten.
Thomas Coucq
Deel en print dit artikel
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen