Gepubliceerd op 12/10/2012 à 10:59
Het is een minder gekend symptoom: mensen die 5 tot 10 jaar lijden aan de ziekte van Parkinson, kunnen hun dieptezicht verliezen. En dat heeft zo zijn gevolgen …
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is dankzij het onderscheiden van contrasten tussen licht en donker met alle kleurschakeringen daartussen, dat we een driedimensionaal beeld krijgen van onze omgeving. Zonder dat ze er zich van bewust zijn, kunnen parkinsonpatiënten vaak moeilijker de verschillende kleuren en contrasten onderscheiden.
Daardoor zien ze niet goed wat dichtbij en wat verder af staat. Het gemakkelijk tegen deurstijlen aanlopen is een van de opvallendste voorbeelden daarvan.
Dat tegen deurstijlen aanlopen wordt nog verergerd door het feit dat parkinsonpatiënten het moeilijk hebben om voorwerpen en locaties in de ruimte te visualiseren. Prof. Crevits heeft hier onderzoek naar gedaan: "Eigenlijk ben ik op dat spoor gekomen omdat een aantal van mijn parkinsonpatiënten moeilijk de weg vond naar de onderzoekskamer. Toegegeven, de weg vinden in een ziekenhuis is niet altijd eenvoudig. Maar uit onderzoek bij grote groepen patiënten blijkt inderdaad dat zij het moeilijk hebben met het lokaliseren in de ruimte. Dat verklaart ook waarom ze moeilijk een plannetje kunnen lezen. Zij zien door de bomen het bos niet meer. Met andere woorden: ze focussen op details (de bomen) en vergeten de ruimte rondom (het bos). Dat is een zeer opmerkelijke bevinding maar het komt heel vaak voor."
Dit probleem is geen echte stoornis van het zicht maar eerder het gevolg van een analyseprobleem in de hersenen.
De meeste symptomen die verband houden met het zien, treden op bij patiënten die al 5 tot 10 jaar lijden aan de ziekte van Parkinson. Tot voor kort dachten artsen dat deze symptomen alleen veroorzaakt werden door de antiparkinsonmedicatie of door ziektes die bij alle 60-plussers optreden (bijvoorbeeld cataract). Maar nu weet men dat dit niet het geval is. Ook de ziekte van Parkinson zelf is er gedeeltelijk voor verantwoordelijk. Dopamine speelt waarschijnlijk ook een rol maar verklaart niet alles. Dopamine zit inderdaad niet alleen in de hersenen. Ook de zenuwcellen in het netvlies (de retina) gebruiken dopamine voor hun onderlinge communicatie. Een tekort aan dopamine in het oog zelf zou bepaalde stoornissen met het zicht dus ook kunnen verklaren.
Deel en print dit artikel
Schrijfstoornissen treden op vanaf het prille begin van het ziekteproces en zijn voor de onwetende patiënt vaak een aanleiding...Een symptoom van de ziekte van Parkinson
François, 39 jaar, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn problemen begonnen enkele maanden na de start van zijn behandeling. “Door mijn behandeling ‘explodeerde’...
Uw mond, tong, hoofd, romp en/of ledematen beginnen abnormale onwillekeurige bewegingen te maken? Dat kan erop wijz...Dyskinesieën: langetermijneffecten van de behandeling
Stemmen, een aangetekende brief versturen, zijn facturen betalen… Al die plichtplegingen vergen een zeke...Waarom gebruikmaken van een volmacht of een algemene lastgeving?
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen