Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Ondanks de voortdurende therapeutische vooruitgang kan de ziekte van Parkinson nog altijd niet genezen worden. Een kort overzicht van het ziekteverloop.
De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een geleidelijk verlies van de neuronen die verantwoordelijk zijn voor de productie van dopamine. Vandaag wordt dat verlies nog altijd niet volledig gecompenseerd door inname van geneesmiddelen zoals levodopa of dopamineagonisten. Het ziekteverloop gaat dan ook vaak gepaard met een verergering van de symptomen. Hoe snel dat gebeurt, verschilt van individu tot individu. Toch zijn er sterke redenen tot hoop. Zo zou rasagiline het ziekteverloop vertragen, op voorwaarde dat het vroegtijdig wordt ingenomen(1). Bovendien blijven heel wat patiënten dankzij de huidige behandelingen stabiel in de eerste ziektestadia.
In 1967 stelden Hoehn en Yahr een schaal op met vijf stadia die het algemene verloop typeren van de ziekte van Parkinson(2). In het eerste stadium zijn de symptomen unilateraal en omvatten ze minstens één van de twee volgende symptomen:
Dat heeft doorgaans weinig impact op het dagelijkse en beroepsleven. In het tweede stadium daarentegen worden de symptomen bilateraal, met andere woorden: ze treffen tegelijk beide lichaamshelften. Het gaat onder meer om spraakproblemen, een abnormale houding en loopmoeilijkheden. Werken wordt moeilijker, maar blijft mogelijk.
Sommige patiënten evolueren in de loop van verschillende jaren naar stadium 3. De bilaterale symptomen verergeren, en ontstaan er evenwichtsproblemen, met ernstige gevolgen voor het verplaatsingsvermogen van de patiënt en zijn dagelijks leven. In het vierde stadium is de bradykinesie (vertraagde bewegingen) meer uitgesproken, net als de fluctuaties (omdat de behandeling minder goed werkt). Het vijfde stadium, tegelijk ook het ernstigste, treft patiënten die al jarenlang achteruitgaan en van wie de toestand ondanks hun behandeling niet stabiel wordt.
Er bestaan evenveel evolutieve vormen als er patiënten zijn, wat impliceert dat de behandeling moet worden aangepast aan elke patiënt. Bovendien zijn ondersteunende structuren noodzakelijk om de parkinsonpatiënt te begeleiden. In Vlaanderen biedt de Vlaamse Parkinson Liga alle nodige informatie en hulp (www.parkinsonliga.be). Tot slot is het aan te raden om te blijven bewegen, ongeacht het ziektestadium(3).
Deel en print dit artikel
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen