Prof. dr. Hendrik Van Poppel, diensthoofd Heelkunde/Urologie UZLeuven
Een slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van prostaatkanker. Welke levensgewoonten kunnen helpen om prostaatkanker te voorkomen?
In de westerse landen kampen veel meer mannen met overgewicht dan in Afrika of Azië. En net die mensen met een BMI (Body Mass Index*) hoger dan 25, maken een vergrote kans op cardiovasculaire aandoeningen zoals een hartinfarct. Maar daarnaast vergroot een hoger BMI ook de kans op kanker en prostaatkanker.
Dierlijke vetten en rood vlees zouden vermeden moeten worden. Verder wordt aangeraden om veel meer groenten te eten. Van groene thee, tomaten en sojascheuten is het preventief effect tegen prostaatkanker bijvoorbeeld aangetoond. Ten slotte zouden mannen ook minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen. Een normale BMI tussen de 18,5 en de 25 zou het streefdoel moeten zijn.
De gunstige effecten van dergelijke supplementen zijn niet bewezen. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat extra selenium of vitamine E in tabletvorm geen enkel preventief effect hebben. Maar een gezond dieet bestaande uit groenten die selenium en vitamine E bevatten, heeft wel een aantoonbaar effect.
Twee grootschalige onderzoeken, de PCPT- en de REDUCE-trial, hebben onderzoek verricht naar de effecten van de geneesmiddelen finasteride en dutasteride. Die twee bleken de kans op prostaatkanker na 7 jaar respectievelijk na 4 jaar met ongeveer 25% te verkleinen. Momenteel wordt deze medicatie voornamelijk voorgeschreven bij plasklachten (kleinere plas, moeilijk ophouden …) door goedaardige prostaatvergroting.
*De Body Mass Index wordt berekend door het gewicht in kg te delen door het kwadraat van de lichaamslengte in meter.
Deel en print dit artikel
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Het Jules Bordet Instituut – het kankercentrum van het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) – biedt zijn patiënten een ultra-individuele behandeling. Dit is mogelijk dan...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen