Prostaatkanker - Incontinent na prostaatoperatie: wat nu? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prostaatkanker


GETUIGENISSEN

Incontinent na prostaatoperatie: wat nu?

Incontinent na prostaatoperatie: wat nu?

Prof. dr. Marijke Van Kampen, Fysische geneeskunde en revalidatie UZ Leuven en Departement Revalidatiewetenschappen, KULeuven

Na het wegnemen van de prostaat moeten de bekkenbodemspieren getraind worden: het is de belangrijkste stap om weer continent te worden. Tekst en uitleg met Prof. dr. Marijke Van Kampen.

Wat zijn de bekkenbodemspieren?

De bekkenbodemspieren zijn de spieren die het bekken onderaan afsluiten. Ze liggen tussen de twee zitbeenknobbels (dat zijn de beenderen die het gewicht van het lichaam in zithouding dragen). De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas en de organen in de buikholte.

Wat hebben de bekkenbodemspieren met incontinentie te maken?

Door de bekkenbodemspieren passeert de urinebuis. Als we onze bekkenbodemspieren opspannen, knijpen we de urinebuis toe en houden we zo de urine op. Sterke bekkenbodemspieren zijn dus belangrijk voor de continentie.

Waarom moeten de bekkenbodemspieren extra getraind worden na een prostaatoperatie?

De bekkenbodemspieren staan niet als enige in voor de continentie. Ook de sluitspier rond de urinebuis speelt een belangrijke rol als ‘spierpoort’. Maar bij een prostatectomie wordt een deel van die sluitspier verwijderd, waardoor de spier achteraf de blaas minder goed afsluit. Daardoor hebben de meeste mannen na een prostaatoperatie last van urineverlies als ze zich inspannen, bijvoorbeeld als ze iets tillen. Sterkere bekkenbodemspieren kunnen het minder goed functioneren van die sluitspier rond de urinebuis compenseren.

Hoe kan ik mijn bekkenbodemspieren voelen?

Als u plast, probeer dan halverwege uw plas te onderbreken en die vervolgens opnieuw te laten lopen. Als dat lukt, gebruikt u de bekkenbodemspieren. Deze plasonderbreking dient enkel als controle voor de bekkenbodemspieren. Telkens het plassen onderbreken, is immers foutief plasgedrag en kan leiden tot een onvolledige lediging van de blaas en infecties.

Hoe kan ik mijn bekkenbodemspieren trainen?

U begint met de spieren 1 seconde snel op te spannen om ze daarna volledig te ontspannen. De herhaling van deze oefening helpt u om urineverlies te vermijden bij hoesten of niezen. Een tweede oefening is om de bekkenbodemspieren 10 seconden op te spannen en ze vervolgens 10 seconden te ontspannen. Deze oefening verbetert de uithouding van de spieren. Een gespecialiseerde kinesitherapeut kan u helpen om deze oefeningen goed uit te voeren.

Hoe vaak moet ik de bekkenbodemspieren oefenen?

U kunt deze twee oefeningen tien keer na elkaar herhalen, en dat drie keer per dag. Doe de oefeningen eerst liggend: dat gaat vlotter omdat de spieren dan minder druk ondervinden van de buikholte. Na verloop van tijd kunt u de oefeningen zittend of staand doen. U kunt de spieren ook opspannen net voor u moet hoesten of niezen, want dan is de kans op urineverlies meestal groter.

Wanneer kan ik met deze oefeningen beginnen?

Het beste is om al vier tot zes weken voor de prostaatoperatie met deze oefeningen te beginnen. Dan hebt u al enige ervaring op het moment dat de katheter weggenomen wordt.

Wanneer mag ik resultaat verwachten?

Urineverlies na prostaatoperatie is voor sommigen snel opgelost. Voor anderen kan de incontinentie na de prostaatoperatie nog enkele weken tot maanden aanhouden. Als u na een jaar nog steeds incontinent bent, kunt u het best uw uroloog contacteren om te zien welke bijkomende behandelingen er voor u mogelijk zijn.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren 03 12 2024
Longkanker
AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren

Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...

Lees verder
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop 17 10 2024
Borstkanker
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop

Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...

Lees verder
Preventie van kanker: tips van oncologen 14 08 2024
Longkanker
Preventie van kanker: tips van oncologen

Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.

  • Rook niet.
  • Probeer een gezond gewicht te be...

Lees verder
Belangrijke doorbraak in de aanpak van prostaatkanker 22 11 2023
Prostaatkanker
Belangrijke doorbraak in de aanpak van prostaatkanker

Het Jules Bordet Instituut – het kankercentrum van het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) – biedt zijn patiënten een ultra-individuele behandeling. Dit is mogelijk dan...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Al uw vrienden spreken over hun PSA-waarden. En u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook