Gepubliceerd op 02/05/2024 à 14:57
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op boerderijen opgroeien bijvoorbeeld minder last hebben van de ziekte van Crohn, astma en allergieën, waarschijnlijk door hun blootstelling aan een divers scala aan microben. In de jaren 1970 ontdekten wetenschappers zelfs een in de grond levende bacterie, Mycobacterium vaccae genaamd, die een ontstekingsremmend effect heeft op de hersenen.
Menselijk microbioom, probiotica, microflora...Meer recent is er een explosie van interesse in het menselijk microbioom - mensen nemen probiotica, zoeken voedsel met levende culturen en “rewilding” van hun microflora. Tegelijkertijd hebben wetenschappers ontdekt hoe groot de rol is die vieze microben kunnen spelen bij de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als we de grond aanraken of zelfs maar in de natuur zijn, “ademen we een enorme hoeveelheid microbiële diversiteit in”, aldus Christopher A. Lowry, professor integratieve fysiologie aan de Universiteit van Colorado Boulder in The New York Times.
Een sterker immuunsysteem en een gezonder microbioomUit een recent Fins experiment bleek dat kinderen die naar een stedelijk kinderdagverblijf gingen waar een inheemse “bosbodem” was geplant, zowel een sterker immuunsysteem als een gezonder microbioom hadden dan kinderen die naar een kinderdagverblijf gingen met een grindveld - en twee jaar later nog steeds gunstige darm- en huidbacteriën hadden. Het is niet alleen goed voor kinderen; ook volwassenen kunnen baat hebben bij blootstelling aan in de bodem levende microben, aldus Dr. Lowry.
Mountainbiken, wandelen, tuinieren en... stressverminderingActiviteiten zoals mountainbiken, kamperen en wandelen zijn gemakkelijke manieren om in contact te komen met een divers microbieel ecosysteem, aldus dr. Lowry. “Ik denk dat we onderschatten hoeveel blootstelling we krijgen door simpelweg buiten te zijn.” Tuinieren wordt bijvoorbeeld al lang in verband gebracht met minder depressie, angst en stress, en er moet veel tijd in de aarde worden doorgebracht.
Deel en print dit artikel
“Vandaag kan je stellen dat vanaf 3.000 stappen per dag, hoe meer stappen je zet, hoe minder groot het risico op vroegtijdig overlijden is.” Dat zegt Prof. Jan Seghers, g...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen