Het chikungunyavirus heerst vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en de tropische streken van het Indische subcontinent. De laatste jaren zijn er epidemieën gesignaleerd op meerdere eilanden in de Indische Oceaan (Réunion, Mauritius, Mayotte, Seychellen en Madagaskar). In 2007 is chikungunya in Europa opgedoken. In het noordoosten van Italië werden bijna 300 mensen geïnfecteerd. In september 2010 zijn er enkele gevallen waargenomen in het zuiden van Frankrijk.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Na een incubatie van twee tot tien dagen verschijnen er ineens symptomen: koorts (38-39 °C) en vooral hevige gewrichtspijn, met name van de 'kleine gewrichten': polsen, vingers, enkels, voeten en eventueel knieën. De schouders en de heupen doen minder vaak pijn.
Net zoals dengue veroorzaakt chikungunya ook hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag in de helft van de gevallen en soms oogaantasting (conjunctivitis).
Meestal verdwijnt de koorts na enkele dagen en de gewrichtspijn na enkele weken. Maar in 5 tot 10% van de gevallen houdt de gewrichtspijn aan, chronisch of continu, gedurende maanden of jaren, vooral bij oudere patiënten.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
De benaming chikungunya is afkomstig van het woord voor "wat krombuigt" in het Makondé. Chikungunya is een virale ziekte die wordt overgedragen door een mug. De ziekte veroorzaakt veel pijn en kan gevaarlijk zijn voor oudere mensen. Toch is ze zeer zelden dodelijk.
Chikungunya is endemisch (d.w.z. heerst permanent) op het Afrikaanse en Aziatische vasteland, vooral rond de Indische Oceaan. Sinds 2006 zouden ongeveer twee miljoen mensen de ziekte hebben opgelopen.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Er bestaat geen specifieke behandeling voor chikungunya. De patiënt kan worden geholpen met een symptomatische behandeling, bestaande uit pijnstillers en ontstekingsremmers.
Er is nog geen vaccin tegen chikungunya in de handel, maar er zijn wel meerdere formules in onderzoek.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Tot voor kort kwamen ernstige vormen van chikungunya uiterst zelden voor. Maar tijdens een epidemie op het eiland Réunion in 2005 werden ernstige neurologische vormen vastgesteld, vooral bij pasgeborenen, ouderen en patiënten met een chronische aandoening. Vermoed wordt dat er tientallen mensen zijn gestorven tijdens die epidemie van chikungunya.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
U vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbare vaccins...
Lees verderGele koorts woedt in de intertropische streken van Centraal- en Zuid-Amerika en vooral in Afrika, waar 95% van de gevallen worden geregistreerd.
Naargelang van het milieu waar de z...
Lees verderGele koorts wordt zo genoemd omdat de ziekte geelzucht kan veroorzaken. Het is een virale ziekte (gelekoortsvirus) die wordt overgedragen door een mug. Gele koorts kan dodelij...
Lees verderBij de ernstige vormen van gele koorts (15% van de gevallen) treedt er na een tijdelijke remissie een hemorragisch syndroom (bloedingen) op,...
Lees verderEerste symptomen van gele koorts
Gele koorts manifesteert zich drie tot zes dagen na de besmetting.
De symptomen lijken op die van een zware griep:
Er bestaat geen specifieke behandeling voor gele koorts. De patiënt kan worden geholpen met een symptomatische behandeling (tegen de koorts, pijn, e...
Lees verderAngst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen