Tot voor kort kwamen ernstige vormen van chikungunya uiterst zelden voor. Maar tijdens een epidemie op het eiland Réunion in 2005 werden ernstige neurologische vormen vastgesteld, vooral bij pasgeborenen, ouderen en patiënten met een chronische aandoening. Vermoed wordt dat er tientallen mensen zijn gestorven tijdens die epidemie van chikungunya.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Er bestaat geen specifieke behandeling voor chikungunya. De patiënt kan worden geholpen met een symptomatische behandeling, bestaande uit pijnstillers en ontstekingsremmers.
Er is nog geen vaccin tegen chikungunya in de handel, maar er zijn wel meerdere formules in onderzoek.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
De benaming chikungunya is afkomstig van het woord voor "wat krombuigt" in het Makondé. Chikungunya is een virale ziekte die wordt overgedragen door een mug. De ziekte veroorzaakt veel pijn en kan gevaarlijk zijn voor oudere mensen. Toch is ze zeer zelden dodelijk.
Chikungunya is endemisch (d.w.z. heerst permanent) op het Afrikaanse en Aziatische vasteland, vooral rond de Indische Oceaan. Sinds 2006 zouden ongeveer twee miljoen mensen de ziekte hebben opgelopen.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Na een incubatie van twee tot tien dagen verschijnen er ineens symptomen: koorts (38-39 °C) en vooral hevige gewrichtspijn, met name van de 'kleine gewrichten': polsen, vingers, enkels, voeten en eventueel knieën. De schouders en de heupen doen minder vaak pijn.
Net zoals dengue veroorzaakt chikungunya ook hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag in de helft van de gevallen en soms oogaantasting (conjunctivitis).
Meestal verdwijnt de koorts na enkele dagen en de gewrichtspijn na enkele weken. Maar in 5 tot 10% van de gevallen houdt de gewrichtspijn aan, chronisch of continu, gedurende maanden of jaren, vooral bij oudere patiënten.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Het chikungunyavirus heerst vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en de tropische streken van het Indische subcontinent. De laatste jaren zijn er epidemieën gesignaleerd op meerdere eilanden in de Indische Oceaan (Réunion, Mauritius, Mayotte, Seychellen en Madagaskar). In 2007 is chikungunya in Europa opgedoken. In het noordoosten van Italië werden bijna 300 mensen geïnfecteerd. In september 2010 zijn er enkele gevallen waargenomen in het zuiden van Frankrijk.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen