In 1% van de gevallen kan de ziekte evolueren naar een hemorragische dengue. De koorts houdt aan en er verschijnen symptomen van bloedingen:
Doorgaans wordt het gezicht rood. Er kan bloed in het braaksel of de stoelgang zitten.
Op de huid kunnen petechiën (rode vlekjes) verschijnen. Die bloedingssymptomen zijn te wijten aan een sterke daling van het aantal bloedplaatjes en een verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Hemorragische dengue is vooral gevaarlijk bij kinderen jonger dan vijftien jaar.
Hemorragische dengue kan gepaard gaan met een hypovolemische shock. Dat komt door het bloedverlies en het tekort aan bloed in het lichaam. We kunnen het vergelijken met een lek in een verwarmingscircuit. Doordat er te weinig vocht in het lichaam circuleert, daalt de bloeddruk.
Hypovolemische shock wordt gekenmerkt door afkoeling, een klamme huid en een nauwelijks of niet waarneembare pols. Als er niet snel een infuus wordt toegediend, kan de patiënt in enkele uren tijd overlijden.
Bepaalde serotypes (types van virussen) van dengue evolueren gemakkelijker naar ernstige vormen. Iemand die al dengue gehad heeft, zal bij een tweede of derde infectie gemakkelijker een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelen.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Er bestaat geen specifieke behandeling voor dengue. De patiënt kan alleen worden geholpen door een symptomatische behandeling met paracetamol en in geval van een hemorragische vorm, geneesmiddelen die de stolling bevorderen. Acetylsalicylzuur (Aspirine®) verdunt het bloed en mag dus nooit worden gebruikt. Bij hemorragische dengue kunnen bloedtransfusies geïndiceerd zijn.
Er lopen meerdere studies, maar op dit ogenblik bestaat er nog geen vaccin tegen dengue.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Dengue ('kramp, aanval' in het Swahili), ook 'dingue' of 'rode koorts' genoemd, is een infectieuze virale ziekte, die wordt overgedragen door muggen. Er bestaan vier vormen van het virus dat dengue veroorzaakt. De ziekte uit zich als een ernstige griepachtige toestand. De ernstige vorm veroorzaakt een sterfte van ongeveer 5%, vooral bij kinderen jonger dan 15 jaar.
Ongeveer 40% van de wereldbevolking, dus 2,5 miljard mensen, zou zijn blootgesteld aan dengue. Volgens ramingen van de WGO zouden er jaarlijks 50 miljoen gevallen zijn. Maar aangezien dengue duidelijk toeneemt, ligt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk nog veel hoger.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
'Gewone' dengue uit zich abrupt, twee tot zeven dagen na de besmetting.
De symptomen gelijken op die van een zware griep:
Die symptomen kunnen gepaard gaan met kleine bloedingen in het oogbindvlies, neusbloedingen en blauwe plekken.
Een gewone dengue is niet erg gevaarlijk en geneest spontaan na een tiental dagen. Daarna volgt een lange herstelfase. Gedurende meerdere weken tot maanden na de genezing kan de patiënt zeer moe zijn. Maar dengue kan ook zeer snel en volledig genezen zonder restletsels.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Dengue woedt in tropische en subtropische streken van Centraal- en Zuid-Amerika en Zuid- en Zuidoost-Azië. De ziekte komt ook voor in Afrika en Oceanië. Ze is bijzonder actief in stedelijke gebieden.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen