Het antimuggenproduct dat het meest wordt gebruikt, is DEET ("N,N-diëthyl-3-methylbenzamide"). Het is een insectenwerend middel dat de muggen niet doodt, maar hun zintuigen 'uitschakelt' door de sensoren te blokkeren waarmee ze hun prooi opsporen. De DEET-concentratie verschilt van product tot product. Een concentratie van 20-30% volstaat op voorwaarde dat het product op de huid blijft zitten. Het antimuggenproduct dat in de handel wordt gekocht, moet dus ook een stof bevatten die DEET fixeert. Meer geconcentreerde producten (40-50%) zijn niet doeltreffender. Bovendien kunnen ze de huid en vooral de slijmvliezen irriteren.
IR35/35 en icaridine zijn ook insectenwerende producten. Permetrine en deltametrine doden de muggen. Deltametrine wordt vooral gebruikt om muskietennetten te impregneren.
Producten tegen muggen bestaan in meerdere vormen: spray, gel, stick, roller, enz. Ieder kiest de vorm die hem het beste bevalt.
Net zoals zonnecrème kunnen producten tegen muggen worden verwijderd door wrijven, zweten en baden. Naargelang van de concentratie aan werkzame stoffen (DEET, permetrine, enz.) moet het product meerdere malen per dag worden aangebracht, om de drie tot vijf uur. De producten zijn licht irriterend. Breng ze daarom niet te dicht bij de ogen en de slijmvliezen aan. Allergie is mogelijk.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Een andere manier om beten te vermijden is de muggen verhinderen dat ze bij uw huid kunnen komen. Er zijn meerdere mogelijkheden:
Muggen houden niet van de geur van citronella. Maar het insectenwerend effect van citronella duurt maar enkele minuten en is zwak. Bij ons volstaat het nauwelijks en in de tropen zeker niet.
In samenwerking met prof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
U vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbare vaccins...
Lees verderGele koorts woedt in de intertropische streken van Centraal- en Zuid-Amerika en vooral in Afrika, waar 95% van de gevallen worden geregistreerd.
Naargelang van het milieu waar de z...
Lees verderGele koorts wordt zo genoemd omdat de ziekte geelzucht kan veroorzaken. Het is een virale ziekte (gelekoortsvirus) die wordt overgedragen door een mug. Gele koorts kan dodelij...
Lees verderBij de ernstige vormen van gele koorts (15% van de gevallen) treedt er na een tijdelijke remissie een hemorragisch syndroom (bloedingen) op,...
Lees verderEerste symptomen van gele koorts
Gele koorts manifesteert zich drie tot zes dagen na de besmetting.
De symptomen lijken op die van een zware griep:
Er bestaat geen specifieke behandeling voor gele koorts. De patiënt kan worden geholpen met een symptomatische behandeling (tegen de koorts, pijn, e...
Lees verderAngst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen