Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
“Bij artsen én reizigers. Als je binnen Europa op reis gaat, denk je niet automatisch aan reisvaccinaties. Maar weet dat bijvoorbeeld in Oostenrijk de hele bevolking aanbevolen wordt om zich te laten vaccineren tegen tekenencefalitis. Elke zomer stroomt dat land wel vol met ongevaccineerde toeristen die in de natuur gaan wandelen.”
Van Gucht vindt het overigens verwonderlijk dat de ziekte tot dusver amper in ons land voorkomt. “Alle ingrediënten zijn hier aanwezig: we hebben de schapenteek in ons land, de soort die het virus verspreidt. In België leven ook de woelmuizen. Dat zijn de gastheren die de schapenteken besmetten met het virus. En we hebben bossen en natuurgebieden waar de schapenteken goed gedijen”, aldus de professor in De Standaard.
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderU vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbar...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen