Het antimuggenproduct dat het meest wordt gebruikt, is DEET ("N,N-diëthyl-3-methylbenzamide"). Het is een insectenwerend middel dat de muggen niet doodt, maar hun zintuigen 'uitschakelt' door de sensoren te blokkeren waarmee ze hun prooi opsporen. De DEET-concentratie verschilt van product tot product. Een concentratie van 20-30% volstaat op voorwaarde dat het product op de huid blijft zitten. Het antimuggenproduct dat in de handel wordt gekocht, moet dus ook een stof bevatten die DEET fixeert. Meer geconcentreerde producten (40-50%) zijn niet doeltreffender. Bovendien kunnen ze de huid en vooral de slijmvliezen irriteren.
IR35/35 en icaridine zijn ook insectenwerende producten. Permetrine en deltametrine doden de muggen. Deltametrine wordt vooral gebruikt om muskietennetten te impregneren.
Producten tegen muggen bestaan in meerdere vormen: spray, gel, stick, roller, enz. Ieder kiest de vorm die hem het beste bevalt.
Net zoals zonnecrème kunnen producten tegen muggen worden verwijderd door wrijven, zweten en baden. Naargelang van de concentratie aan werkzame stoffen (DEET, permetrine, enz.) moet het product meerdere malen per dag worden aangebracht, om de drie tot vijf uur. De producten zijn licht irriterend. Breng ze daarom niet te dicht bij de ogen en de slijmvliezen aan. Allergie is mogelijk.
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderU vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbar...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen