Water en hydratatie - “De Belg drinkt te veel alcohol, zoveel is zeker” | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Water en hydratatie


GETUIGENISSEN

“De Belg drinkt te veel alcohol, zoveel is zeker”

“De Belg drinkt te veel alcohol, zoveel is zeker”

In februari drinken bijna 1,5 miljoen Belgen geen alcohol. Verantwoordelijken van de zevende editie van Tournée Minérale geven tekst en uitleg.

Op 1 februari ging de jaarlijkse campagne Tournée Minérale van start. Een initiatief van De Druglijn en het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs VAD. In Wallonië en Brussel organiseert de vzw Univers Santé de Tournée Minérale, voorgezeten door alcoholoog Martin de Duve. Katleen Peleman, directeur van het VAD, wordt bijgestaan door Tom Evenepoel, coördinator van de de Druglijn.

Katleen Peleman, hoe kun je het effect van een actie als Tournée Minérale meten?

"Honderdduizenden Vlamingen hebben al deelgenomen. Naast de positieve effecten op de deelnemers zelf heeft de campagne een brede maatschappelijke impact. Door Tournée Minérale praten mensen meer over alcohol. Twee op de drie Vlamingen merken dat alcohol vandaag meer in de belangstelling staat dan enkele jaren geleden. De steun voor maatregelen zoals het verhogen van de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol of het verbieden van de verkoop van alcohol in benzinestations neemt toe.”

Martin de Duve, wat motiveerde u bij de Tournée Minérale actie?

"Dat de deelnemers hun alcoholgebruik zes maanden na de Tournée met gemiddeld 20% verminderen(1). Belgen drinken overigens nog altijd te veel in vergelijking met de aanbevelingen. Tournée Minérale richt zich op alcohol(over)consumptie, iets wat niet vaak ter sprake komt, zelfs in de zorg. Anderzijds levert deze uitdaging onmiddellijk voordelen op. Negen van de tien deelnemers melden ten minste één van de voordelen, te beginnen met geld besparen, beter slapen of meer energie hebben in de ochtend.”

Mag er een misstap(je) gemaakt worden tijdens Tournée Minérale?

“Nee, dat is net het principe! 70% van de deelnemers houdt zich strikt aan de regel. Maar als mensen hun alcohol consumptie beperken, dat ze zichzelf één of twee 'vrije dagen' in de maand gunnen, neemt niet weg dat er een positief effect is omdat hun totale alcoholconsumptie afneemt en ze nadenken over hun relatie met alcohol. Het is ook een gelegenheid om indien nodig hulp te vragen. Er is een ‘treatment gap’ of ‘behandelingskloof’ (2) van naar schatting 90%: de 10% die een probleem met alcohol heeft, zoekt uiteindelijk hulp.”

Tom Evenepoel, zijn de voordelen van Tournée Minérale onmiskenbaar?

"Februari is een tijd om na te denken over hoe we omgaan met alcohol. De enquêtes die Indiville tijdens de vorige edities heeft gehouden, hebben dit bevestigd: meer dan vier op de vijf deelnemers vonden hun deelname een positieve ervaring. Je voelt je frisser, beter in je vel, vrij van ongezonde gewoontes en sociale druk. Tournée Minérale geeft je vrijheid!”

Yassine Mazouni

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Tournée Minérale: in februari laten de Belgen alcohol staan! 09 02 2023
Water en hydratatie
Tournée Minérale: in februari laten de Belgen alcohol staan!

Het initiatief Tournée Minérale werd gelanceerd door de vzw Univers santé (Brussel/Wallonië) en VAD (Vlaanderen) en is al toe aan zijn zevende editie. Met dit initiatief...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Ouderen en waterconsumptie 13 02 2023
Water en hydratatie
Ouderen en waterconsumptie

Net zoals kinderen lopen ook oudere mensen een groot risico op uitdroging. Boven de 65 jaar voelt iemand later dorst dan een jongvolwassene. Daarom wordt aanbevolen dat s...

Lees verder
Kinderen en waterconsumptie 13 02 2023
Water en hydratatie
Kinderen en waterconsumptie

Voor volwassenen wordt aanbevolen om gemiddeld 1,5 liter per dag te drinken. Bij zuigelingen en kinderen hangt de hoeveelheid af van de leeftijdsgroep.

Waterbehoeften v
...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Eau
Medipedia facebook