"Honderdduizenden Vlamingen hebben al deelgenomen. Naast de positieve effecten op de deelnemers zelf heeft de campagne een brede maatschappelijke impact. Door Tournée Minérale praten mensen meer over alcohol. Twee op de drie Vlamingen merken dat alcohol vandaag meer in de belangstelling staat dan enkele jaren geleden. De steun voor maatregelen zoals het verhogen van de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol of het verbieden van de verkoop van alcohol in benzinestations neemt toe.”
"Dat de deelnemers hun alcoholgebruik zes maanden na de Tournée met gemiddeld 20% verminderen(1). Belgen drinken overigens nog altijd te veel in vergelijking met de aanbevelingen. Tournée Minérale richt zich op alcohol(over)consumptie, iets wat niet vaak ter sprake komt, zelfs in de zorg. Anderzijds levert deze uitdaging onmiddellijk voordelen op. Negen van de tien deelnemers melden ten minste één van de voordelen, te beginnen met geld besparen, beter slapen of meer energie hebben in de ochtend.”
“Nee, dat is net het principe! 70% van de deelnemers houdt zich strikt aan de regel. Maar als mensen hun alcohol consumptie beperken, dat ze zichzelf één of twee 'vrije dagen' in de maand gunnen, neemt niet weg dat er een positief effect is omdat hun totale alcoholconsumptie afneemt en ze nadenken over hun relatie met alcohol. Het is ook een gelegenheid om indien nodig hulp te vragen. Er is een ‘treatment gap’ of ‘behandelingskloof’ (2) van naar schatting 90%: de 10% die een probleem met alcohol heeft, zoekt uiteindelijk hulp.”
"Februari is een tijd om na te denken over hoe we omgaan met alcohol. De enquêtes die Indiville tijdens de vorige edities heeft gehouden, hebben dit bevestigd: meer dan vier op de vijf deelnemers vonden hun deelname een positieve ervaring. Je voelt je frisser, beter in je vel, vrij van ongezonde gewoontes en sociale druk. Tournée Minérale geeft je vrijheid!”
(1)Source: Universiteit Gent. (2)Een ‘treatment gap’ of behandelingskloof is het verschil tussen het aantal mensen met een stoornis en het aantal mensen dat voor die stoornis wordt behandeld. Verslavingsziekten, zoals alcoholisme, behoren tot de stoornissen met de grootste treatment gap.
Univers Santé: https://www.univers-sante.be/ VAD: https://www.vad.be/ De Druglijn: https://www.druglijn.be/
Dr. Émilie Poitoux: “Je moet ervoor zorgen dat je water gebruikt dat minder dan 500 mg/L droogrest bevat. Met droogrest bedoel ik nitraat, fluoride of natrium, dat zijn mineralen. Op de verpakking van een fles water staat vaak een klein logo dat aangeeft of het geschikt is voor de bereiding van babyvoeding. Dat is niet altijd het geval, maar ouders kunnen vertrouwen op de regel van 500 mg/L droogrest door het etiket te lezen.”
“De nieren van de baby zijn nog onvolgroeid. Water met te veel mineralen kan de nieren vermoeien, overbelasten en beschadigen. Een teveel aan nitraat in het water kan gevaarlijk zijn voor de baby. Ook het spijsverteringsstelsel is nog niet volgroeid, de opgenomen nitraten worden omgezet in nitrieten en zetten zich vast op de hemoglobine van de rode bloedlichaampjes, waardoor hun zuurstofvoorziening wordt verhinderd. Er is dus een risico op methemoglobimenie, die op zijn beurt cyanose kan veroorzaken: het zogenaamde blauwe baby-syndroom.”
“Voor flessenwater, afgezien van de 500 mg/L droogrest regel, nee. Voor kraanwater wel. Je moet wachten tot de baby tussen de vier en de zes maanden oud is en je moet koud water gebruiken en geen warm water direct in de fles doen. Koud water verhindert micro-organismen. Aarzel niet om het water een beetje te laten lopen voordat u het in de fles doet. Voorzichtigheid is ook aangewezen in oude huizen van vóór 1948, want die kunnen lood bevatten. Dat is zeer giftig voor zuigelingen. Je moet de kraan ook goed onderhouden, ontkalken en gefilterd water uit een ontharder vermijden. Tot slot raad ik aan water uit flessen te gebruiken. Als de fles eenmaal geopend is, blijft het water 24 uur goed in de koelkast. Ik zou ook flessenwater kiezen dat bedoeld is voor zuigelingen tot twee jaar.”
Met dank aan dr. Émilie Poitoux.
Water is ontegensprekelijk de beste drank. Onderzoek heeft aangetoond dat plat water even effectief is als bruiswater.
Het initiatief Tournée Minérale werd gelanceerd door de vzw Univers santé (Brussel/Wallonië) en VAD (Vlaanderen) en is al toe aan zijn zevende editie. Met dit initiatief...
Lees verderNet zoals kinderen lopen ook oudere mensen een groot risico op uitdroging. Boven de 65 jaar voelt iemand later dorst dan een jongvolwassene. Daarom wordt aanbevolen dat s...
Lees verderVoor volwassenen wordt aanbevolen om gemiddeld 1,5 liter per dag te drinken. Bij zuigelingen en kinderen hangt de hoeveelheid af van de leeftijdsgroep.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
In februari drinken bijna 1,5 miljoen Belgen geen alcohol. Verantwoordelijken van de zevende editie van Tournée Minérale geven tekst en uitleg.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen