Dergelijke ongevallen worden vaak veroorzaakt door punaises, nagels en naalden, en komen dan ook het vaakst voor bij (onervaren) doe-het-zelvers en naaisters. Het risico op infectie is groot, zelfs bij kleine steekwonden.
Volg de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2).
Reinig, spoel en droog de wonde. Ontsmet de wonde met een geschikt huidantisepticum. Bedek de wonde met een waterproof steriel verband als je niet gehinderd wilt worden bij je dagelijkse taken.
Het is in dit geval heel belangrijk om in orde te zijn met de vaccinatie tegen tetanus. Als je laatste inspuiting meer dan tien jaar geleden gebeurde of als je nooit gevaccineerd werd, is het wellicht verstandig om antitetanus gammaglobulines te laten inspuiten voor onmiddellijke bescherming.
Raadpleeg meteen een arts bij de geringste symptomen van een infectie, zoals, een rode huid, hitteopwelling, pijn, zwelling of vocht.
Als de steekwonde ernstiger en dieper is, en een groter deel van de huid aangetast heeft, moet je de bloeding zo snel mogelijk stelpen met een steriel kompres. Druk minstens tien minuten op de wonde.
Volg daarna de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2).
Reinig, spoel en droog de wonde. Ontsmet het letsel vervolgens met een geschikt huidantisepticum. Dek de wonde af met een steriel verband.
Een vaccinatie tegen tetanus is noodzakelijk.
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts, want bij een diepe wonde kan een zenuw, een pees of een kleine slagader geraakt zijn. Soms is het nodig om plaatselijk te hechten en wordt er ook een lokale of orale behandeling met antibiotica voorgeschreven.
In 2023 werden er in België 5.896 tekenbeten bij personen gerapporteerd via Tekennet. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan in 2022 (4.918 tekenbeten), maar beduidend minder d...
Lees verderBent u van plan om te gaan wandelen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of een ander deel van Oost-Europa? Vergeet dan niet om niet alleen goed schoeisel te kiezen, maa...
Lees verderEr zijn twee belangrijke soorten wondinfecties. De meest voorkomende zijn bacteriële infecties. Veel zeldzamer zijn schimmel-/gistinfecties die men kan oplopen bij het we...
Lees verderEen val, een snijwonde, een brandwonde of een beet, het kan iedereen overkomen. Om infecties van de wonde of erger te voorkomen, moet er snel en adequaat gereageerd worde...
Lees verderDe beschikbaarheid van een EHBO-koffer is noodzakelijk om thuis op de juiste manier wonden te verzorgen. Hoe stel je zo’n trommel same...
Lees verderDr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen