Acuut myocardinfarct - Na een Acuut Coronair Syndroom is actie nodig! | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Acuut myocardinfarct


GETUIGENISSEN

Na een Acuut Coronair Syndroom is actie nodig!

Na een Acuut Coronair Syndroom is actie nodig!

Marina Mallefroy, psychologe, psychotherapeute en tabakologe aan het UZ Brussel

De meeste hartproblemen zijn te wijten aan factoren waaraan de patiënt zelf iets kan doen. Marina Mallefroy is psychologe en helpt patiënten bij het veranderen van hun levensstijl na een hartkwaal.

Allereerst, waarom zijn medicatie en een verandering in levensstijl nodig na hartproblemen?

Uit onderzoek is gebleken dat het cardiovasculair risico voor het grootste gedeelte te wijten is aan aanpasbare factoren: roken, te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, te weinig lichaamsbeweging ... Een combinatie van medicatie enerzijds, en een aanpassing van de levensstijl anderzijds vermindert duidelijk het risico op herval en verhoogt de levensverwachting.

Hoe verloopt het hartrevalidatieproces?

De revalidatie begint al in het ziekenhuis tijdens de opname. Zo bezoek ik de patiënt voor een eerste screeningsgesprek. Ik vraag daarbij naar zijn ervaringen en indrukken over de doorgemaakte hartkwaal. Veel patiënten stellen zich immers vragen als ‘Wat mag ik nog doen?’, ‘Mag ik nog sporten?’, ‘Hoe kan ik nieuwe hartklachten vermijden?’, ‘Moet ik gezonder gaan leven en eten?’ enzovoort. Het aangewezen moment om de mogelijkheid te bespreken om te revalideren in een daarvoor erkend hartrevalidatiecentrum. Het doel van hartrevalidatie is het verbeteren van het fysisch, psychologisch en sociaal functioneren na de hartaandoening. De patiënt wordt bij zijn of haar herstel verschillende maanden begeleid door een gespecialiseerde ploeg waarin meerdere disciplines samenwerken.

Uit welke leden bestaat het hartrevalidatieteam?

De revalidatiecardioloog geeft uitleg over de hartaandoening en het nut van de medicatie, en zal samen met de patiënt (na verloop van tijd) de werk- en rijgeschiktheid van deze laatste evalueren.

De kinesisten helpen de lichamelijke conditie van de patiënt te verbeteren en bieden hem of haar begeleiding bij het hernemen van de dagelijkse activiteiten. Informatie geven over gezonde voeding en eventuele specifieke dieetvereisten is de taak van de diëtist. De sociaal verpleegkundige ten slotte kan helpen bij vragen over sociale voorzieningen, werkhervatting enz., en de patiënt gericht doorverwijzen indien gewenst.

Wat is uw rol als psycholoog?

Als de patiënt rookt, dan kan ik hem of haar begeleiden bij het stoppen. Ik ben namelijk erkend tabakologe. In 8 individuele sessies zal ik het stoppen voorbereiden en plannen, en herval helpen voorkomen. Daarnaast leer ik patiënten omgaan met stresssituaties. De omstandigheden waarin iemand leeft, kunnen - vaak onbewust - heel wat stress veroorzaken … en stress belast het hart fel. Ook door de hartaandoening zelf kan echter heel wat negatieve stress ontstaan, zoals een somber gevoel over de gezondheid die verzwakt is, angst voor de dood of om te hervallen …

Wat als de hartrevalidatie erop zit?

Het herstelproces stopt niet van zodra de begeleiding in het hartcentrum ten einde is. Patiënten moeten blijven werken aan hun fysieke conditie, net als aan hun voedingsgewoonten, stressmanagement … Het is aan de patiënt om zijn of haar nieuwe levensstijl vol te houden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat verdere opvolging nodig kan zijn.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Kransslagaders: van vitaal belang voor het hart 09 08 2022
Acuut myocardinfarct
Kransslagaders: van vitaal belang voor het hart

Het hart is een essentiële spier want het zorgt voor de circulatie van het bloed in het lichaam. Zoals elk orgaan heeft het nood aan zuurstof en voedingsmiddelen om naar...

Lees verder
Acuut myocardinfarct: opgelet voor vervuiling 05 01 2016
Acuut myocardinfarct
Acuut myocardinfarct: opgelet voor vervuiling

Wat is luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is de aanwezigheid van ongewenste bestanddelen in de lucht die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, of een abnormaal verhoog...

Lees verder
Mediterrane voeding om een infarct te voorkomen 13 08 2015
Acuut myocardinfarct
Mediterrane voeding om een infarct te voorkomen

Overgewicht en te veel cholesterol, cardiovasculaire risicofactoren

Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van de kransslagaders, de bloedvaten die he...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

04 09 2019
Acuut myocardinfarct
Ontbijten voor een gezond hart

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Het lijkt er in ieder geval op dat de cardiovasculaire gezondheid beschermd wordt als je regelmatig ontbijt.

Uit ee...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook