Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:08
"Rusthuizen" (RH's) en "rust- en verzorgingstehuizen" (RVT's): welke verschillen?
Vroeg of laat komt er een moment waarop de gezondheidstoestand van een alzheimerpatiënt te sterk achteruitgaat of zijn behandeling te zwaar wordt om thuis te kunnen blijven. In dat geval moet hij opgenomen worden in een instelling. Maar in welk soort structuur kan hij terecht? Een RH of een RVT? Marie-Pierre Delcour, directrice van de vzw Infor-homes Brussel, geeft tekst en uitleg.
Een andere medische begeleiding
Zowel rusthuizen (RH's) als rust- en verzorgingstehuizen (RVT's) zijn bestemd voor 60-plussers en bieden een langdurig verblijf aan. Plus ook een hele reeks diensten: huishoudelijke en gezinshulp, hoteldiensten,
Waarin ligt dan het verschil tussen beide? "Het belangrijkste onderscheid is dat RVT's veel meer verpleegzorg bieden", aldus Marie-Pierre Delcour. "Met andere woorden: hier komen de meest hulpbehoevende patiënten terecht. Diegenen die moeite hebben om te lopen, zich aan te kleden, hun toilet te maken of alleen te eten. RVT's hebben meer gemeen met ziekenhuizen, in die zin dat ze meer aangepaste medische en verpleegzorg bieden." RVT's moeten immers niet alleen voldoen aan gewestelijke, maar ook aan federale normen. Vandaar dat de criteria inzake quota en scholing van het personeel er strenger zijn.
Een relatief vergelijkbaar kostenplaatje
Maar hoe zit het met de kostprijs in beide soorten instellingen? Op het eerste gezicht zou je verwachten dat een RVT duurder is dan een RH. Toch klopt dat volgens Marie-Pierre Delcour vaak niet: "Je moet de tarieven die rusthuizen hanteren, altijd grondig bekijken, om na te gaan wat erin inbegrepen zit en wat niet." Een voorbeeld: kinesessies zitten inbegrepen in het forfait van RVT's, terwijl ze in RH's aangerekend worden per prestatie. "Dat geeft de indruk dat er enorme verschillen bestaan, al zijn die in werkelijkheid niet zo uitgesproken", benadrukt de directrice van Infor-homes.
Vaak gemengde instellingen
Toch moeten we hier meteen bij vermelden dat de meeste instellingen zowel RH-bedden als RVT-bedden aanbieden. "Zo heeft in Brussel slechts 1,5 % van alle instellingen alleen RVT-bedden en 27 % uitsluitend RH-bedden. 64 % is gemengd", vervolgt mevrouw Delcour. Binnen die gemengde instellingen is alles een kwestie van beheer. Sommige bestuurders scheiden de bedden per verdieping, andere laten de patiënt liever in hetzelfde bed liggen, ook al verslechtert zijn gezondheidstoestand.
Geen etiketten kleven
Tot slot wil Marie-Pierre Delcour nog de volgende boodschap kwijt: "Het komt erop aan een instelling te zoeken die optimaal tegemoetkomt aan de noden van de patiënt. Dat is veel belangrijker dan het etiket "RH" of "RVT". Momenteel kampen we in België met een tekort een RVT-bedden. Vandaar dat sommige zwaar hulpbehoevende patiënten in een RH-bed terechtkomen. Wat niet betekent dat ze te weinig aangepaste zorg krijgen! Sommige RH's gaan zeer professioneel om met zwaar afhankelijke patiënten. Trouwens, niet alle RVT's zijn gespecialiseerd in de opvang van alzheimerpatiënten. Vandaar dat het volgens mij enorm belangrijk is om alles geval per geval te bekijken."
www.home-info.bewww.inforhomes-asbl.be (site in het Frans)