Astma is niet te verwarren met COPD, wat staat voor 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease' of chronisch obstructief longlijden. Net als astma wordt bij COPD de ademhaling bemoeilijkt. Toch zijn er een aantal verschillen.
Bij COPD verloopt de vernauwing van de luchtwegen geleidelijk, is ze onomkeerbaar en wordt ze meestal veroorzaakt door roken. Verder ontstaat COPD pas op latere leeftijd, zelden voor 45 jaar. COPD heeft bovendien niets te maken met een allergie.
Bij astma variëren de symptomen in de tijd en verloopt de ziekte hoofdzakelijk via opeenvolgende aanvallen. Allergie is vaak een oorzaak, en astma treft ook kinderen.
- Marina Puddu, Jean Tafforeau. Astma en Luchtverontreiniging. Stand van zaken in België. Elementen voor een gezondheidsbeleid, 2003.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
De cellen in ons lichaam hebben zuurstof nodig om energie uit het voedsel te halen. Via de longen komt de zuurstof uit de ingeademde lucht in het bloed terecht. Het hemoglobine, het roodkleurend eiwit in de rode bloedcellen, bindt het zuurstof en transporteert het via de bloedsomloop naar alle lichaamscellen, waar het terug afgestaan wordt. Daarbij worden koolstofdioxide en andere afvalstoffen van de cellen in het bloed opgenomen. De koolstofdioxide wordt in de longen uit het bloed verwijderd en vervolgens uitgeademd.
Het ademhalingsstelsel bestaat uit een sterk vertakt buizennetwerk. Van de mond en de neus gaat de lucht via de luchtpijp en de twee hoofdbronchiën naar beide longen, Daar vertakken de bronchiën zich steeds verder tot haarfijne bronchiolen. Die monden op hun beurt uit in miljoenen longblaasjes die omringd zijn met bloedvaten.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
Als gevolg van de vernauwingen heeft een astmapatiënt het moeilijk om te ademen. Hij 'piept' (wheezing), moet vaak hoesten en hij voelt zich benauwd (zie ook symptomen). Tussen de aanvallen door is de patiënt meestal klachtenvrij. Bovendien kan een onderhoudsbehandeling het aantal aanvallen sterk terugdringen. Toch betekent het hebben van astma voor veel patiënten een grote beperking in het dagelijks leven. Niet alle astmapatiënten hebben even zwaar te lijden onder astma. De ernst van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan astma bij dezelfde persoon variëren in de tijd.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) lijden wereldwijd ongeveer 300 miljoen mensen aan astma. In België zou ongeveer 5 tot 8 mensen op 100 last hebben van de ziekte. Astma komt voor bij alle leeftijden, ook al ontstaat astma steeds vaker op jongere leeftijd. In België sterven jaarlijks ongeveer 300 mensen ten gevolge van astma.
De frequentie van astma is de voorbije jaren sterk toegenomen. De toename zou voor een deel te wijten zijn aan onze wijzigende levensstijl. Zo suggereert een theorie dat we opgroeien in een te steriele omgeving. Te weinig contact met onschuldige bacteriën zou de kans op allergieën en astma verhogen. Anderzijds hebben studies aangetoond dat astma vaker voorkomt in de steden. Daar zou de toename van astma net veroorzaakt zijn door een te grote blootstelling aan luchtverontreiniging.
- Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention, 2009. - Marina Puddu, Jean Tafforeau. Astma en Luchtverontreiniging. Stand van zaken in België. Elementen voor een gezondheidsbeleid, 2003.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
Astma gaat gepaard met tijdelijke vernauwingen van de grote en de kleine luchtwegen. De vernauwingen worden veroorzaakt door:
1. het samentrekken van de spieren rond de luchtwegen;
2. het tijdelijk zwellen van het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen;
3. aan de binnenkant kan een oedeem (zwelling door vocht) ontstaan.
Door de vernauwingen kan de in- en uitgeademde lucht moeilijker passeren. Dat zorgt voor de typisch piepende ademhaling (wheezing).
Bij astma zijn de luchtwegen voortdurend ontstoken. Daardoor zijn ze hyperreactief: vaak flakkeren ze op als gevolg van een allergische reactie op bepaalde prikkels, bijvoorbeeld huisstofmijt of bepaalde voeding. Ook lichamelijke inspanningen, sigarettenrook, infecties en prikkelende stoffen op het werk kunnen de ontstoken luchtwegen prikkelen.
- Marina Puddu, Jean Tafforeau. Astma en Luchtverontreiniging. Stand van zaken in België. Elementen voor een gezondheidsbeleid, 2003. - Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention, 2009.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen ontstoken zijn en vernauwen als gevolg van de ontsteking. Astma-aanvallen kunnen e...
Lees verderAstma, een ontstekingsziekte
Astma is een ziekte van de luchtwegen die zich uit in aanvallen. Tijdens zo’n astma-aanval, zijn de luchtwegen vernauwd en heeft de patiënt...
Astma is een heterogene ziekte die ongeveer 14 miljoen mensen in de Europese Unie treft. Tot 10% van de astmapatiënten lijdt aan ernstig astma. Ondanks de momenteel besch...
Lees verderNiet enkel vrouwen zouden de sigaret moeten afzweren als ze zwanger zijn.
Kinderen van wie de vader is blijven roken tijdens de zwangerschap, lopen meer kans om astma t...
Lees verderOlympisch zwemkampioen Frederik Deburghgraeve, 36 jaar
Dr. Daenen, pneumoloog ZOL Genk
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen