Priktests identificeren de allergenen die de allergische reacties veroorzaken. Bij een priktest worden de stoffen in de huid van de rug geprikt. Als de huid na een kwartiertje rood wordt en begint te zwellen, dan is er sprake van een allergie voor die bepaalde stof.
Als de arts vermoedt dat de astma uitgelokt wordt door een allergie, kan hij een bloedonderzoek laten uitvoeren. Daarbij worden specifieke antilichamen opgespoord die typisch zijn bij een allergie.
Een bloedonderzoek of een priktest op zich volstaan niet om de diagnose te stellen. Ze zijn wel nuttig eens de diagnose van astma gesteld is. Kennis van de uitlokkende factoren maakt het immers mogelijk om de prikkels te vermijden die een astma-aanval uitlokken, wat de eerste stap is van de behandeling.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
Spirometrie meet de volumeveranderingen van de longen bij het in- en uitademen. Die gegevens worden daarna vergeleken met iemand met dezelfde lengte, gewicht en leeftijd. De éénsecondewaarde (ESW), het maximale uitademvolume per seconde, is bijvoorbeeld een parameter om de ernst van de astma te bepalen.
Een piekstroommeter is een specifieke spirometrietest om de maximale kracht te meten waarmee een patiënt kan blazen. Een piekstroommeter levert minder informatie op dan uitgebreide spirometers, maar is gebruiksvriendelijker en goedkoper. Een piekstroommeter is ook nuttig om de behandeling te evalueren.
Vaak voert de arts een reversibiliteitstest uit. Daarbij onderzoekt hij of de vernauwing van de luchtwegen met medicijnen op te lossen is. De reversibiliteitstest meet de longfunctie voor en na de inname van een medicijn. Als iemand na het inhaleren van een luchtwegverwijder een veel hogere waarde blaast dan ervoor, is er waarschijnlijk sprake van astma. Op die manier wordt COPD, of Chronisch Obstructief Longlijden, uitgesloten. Bij COPD is de vernauwing van de bronchiën immers onomkeerbaar.
De specialist beschikt nog over andere onderzoeken om de longfunctie te meten, bijvoorbeeld de diffusietest, de bodybox of de provocatietest. De arts bepaalt steeds waarom hij een test al dan niet uitvoert.
- Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention, 2009. - www.vlaamselongartsen.org
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
De huisarts of de specialist baseert zijn diagnose in de eerste plaats op de symptomen. Moet de patiënt vaak hoesten, heeft hij een piepende adem? Heeft de patiënt last van allergieën? Verder zoekt de arts uit wanneer en in welke omstandigheden de symptomen optreden. Heeft de patiënt bijvoorbeeld katten thuis? De arts vraagt ook naar de familiale voorgeschiedenis. Heeft de patiënt familieleden die astma hebben?
Tussen de aanvallen zijn de symptomen soms nauwelijks vast te stellen. De luchtwegen kunnen perfect normaal lijken. Om zeker te zijn van astma, is een bijkomende longfunctietest nodig. Zo kan de arts aantonen dat de luchtwegen niet altijd vernauwd zijn en dat de situatie dus omkeerbaar is.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Marc Daenen (ZOL Genk).
Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen ontstoken zijn en vernauwen als gevolg van de ontsteking. Astma-aanvallen kunnen e...
Lees verderAstma, een ontstekingsziekte
Astma is een ziekte van de luchtwegen die zich uit in aanvallen. Tijdens zo’n astma-aanval, zijn de luchtwegen vernauwd en heeft de patiënt...
Astma is een heterogene ziekte die ongeveer 14 miljoen mensen in de Europese Unie treft. Tot 10% van de astmapatiënten lijdt aan ernstig astma. Ondanks de momenteel besch...
Lees verderNiet enkel vrouwen zouden de sigaret moeten afzweren als ze zwanger zijn.
Kinderen van wie de vader is blijven roken tijdens de zwangerschap, lopen meer kans om astma t...
Lees verderOlympisch zwemkampioen Frederik Deburghgraeve, 36 jaar
Dr. Daenen, pneumoloog ZOL Genk
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen