Atopie verwijst naar een erfelijke aanleg om dermatitis, astma of rinitis (hooikoorts) te ontwikkelen.
Het immuunsysteem van atopische patiënten reageert overdreven op omgevingselementen die voor de rest van de bevolking meestal onschadelijk zijn (bv. huisstofmijt, dierlijk haar of pollen).
Normaal gezien moet het immuunsysteem ons beschermen tegen aanvallen van buitenaf, maar als dat afweermechanisme ontregeld raakt, reageert het op de verkeerde manier.
Bij atopie zijn de huid, de bindvliezen (dat zijn de membranen tussen het ooglid en de oogbol), de neusslijmvliezen en de longpijpen de belangrijkste organen die beïnvloed worden door die verscherpte afweerreacties. Dat uit zich in huidletsels, aanleg voor hooikoorts of ademhalingsproblemen. Atopische dermatitis, allergische rinitis en astma hebben dus vaak met elkaar te maken. Sommige patiënten die in de kindertijd aan atopische dermatitis lijden, ontwikkelen later ook aanleg voor astma en/of hooikoorts.
De huid van mensen met atopische dermatitis vertoont een andere structuur dan die van het overgrote deel van de bevolking. Normaal gezien functioneert de huid als een natuurlijk harnas tegen externe prikkels, zoals partikels, stof en bacteriën. Vergelijk de huid met een stevige bakstenen muur. Bij atopische dermatitis zijn de bakstenen wel degelijk op elkaar gestapeld, maar er is geen cement. De huid is droger, kwetsbaarder en laat microben en allergenen uit de omgeving door.
Normaal gezien speelt de huid een beschermende rol tegen schadelijke invloeden van buitenaf (bacteriën, virussen, stofdeeltjes …). Maar wie een zogenaamde ‘atopische’ hui...
Lees verderMaud, 33 jaar
Prof. Dominique Tennstedt, Dermatoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen