De diagnose atopische dermatitis is een klinische diagnose. Met andere woorden: de dermatoloog onderzoekt de patiënt en stelt hem of haar een aantal vragen om te bepalen of het om atopische dermatitis gaat.
De diagnose is gebaseerd op een aantal criteria, waaronder:
Huidtests (prick- en patch-tests) en bloedtests zijn meestal niet echt nuttig voor de diagnose van atopische dermatitis.
Ze worden pas overwogen in bepaalde bijzondere situaties: als de ziekte ondanks therapietrouw ernstig is, als ze samengaat met groeiproblemen of uiterlijke symptomen van andere allergieën.
De tests helpen in die gevallen om preciezer te bepalen wat de schuldige allergenen zijn. Het doel: die allergenen voor zover mogelijk uit de omgeving van de patiënt halen, waardoor de symptomen verbeteren.
Artikel geschreven door Aude Dion, gezondheidsjournalist, in samenwerking met Prof. Dominique Tennstedt, Dermatoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Men ontwikkelde verschillende schalen om de ernst van atopische dermatitis te beoordelen. Het resultaat daarvan zijn scores die worden gebruikt in het kader van klinische onderzoeken naar de ziekte of om de doeltreffendheid van een behandeling te beoordelen.
Bepaalde scores houden alleen rekening met de uiterlijke symptomen van de ziekte. Dat is het geval voor de EASI-score (Eczema Area and Severity Index). Deze score beoordeelt de omvang en ernst van de eczeemplekken.
De POEM-score (Patient-Oriented Eczema Measures) spitst zich dan weer toe op de symptomen zoals ze subjectief door de patiënt worden ervaren. De test bestaat uit een vragenlijst over jeuk, slaapproblemen en een droog aanvoelende huid.
Er bestaan ook samengestelde scores. De SCORAD-score (Scoring of Atopic Dermatitis) is daar een voorbeeld van. Die score houdt rekening met zowel uiterlijke als subjectieve symptomen.
De meeste mensen met atopische dermatitis hebben een lichte vorm van de ziekte. Slechts 10% van de patiënten kampt met een ernstige vorm.
Dankzij een nieuwe technologie geïmplementeerd door Sciensano is het nu mogelijk om pollenniveaus in real-time te monitoren, een primeur in België. De applicatie biedt ex...
Lees verderAtopische dermatitis is een chronische, multifactoriële ontstekingsziekte. De oorzaak moet men zoeken in genetische aanleg of in omgevingsfactoren die de ziekte kunnen u...
Lees verderDe atopische mars is de progressieve ontwikkeling van aandoeningen die verband houden met een allergie (atopische dermatitis, allergische rhinitis, astma, voedselal...
Lees verderBiotherapieën zijn zogenaamde ‘doelgerichte’ behandelingen, die zich specifiek richten op het werkingsmechanisme van de aandoen...
Lees verderMaud, 33 jaar
Prof. Dominique Tennstedt, Dermatoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen