Baarmoederhalskanker - Baarmoederhalskanker met metastasen: welke oplossi | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Baarmoederhalskanker


GETUIGENISSEN

Baarmoederhalskanker met metastasen: welke oplossingen?

Baarmoederhalskanker met metastasen: welke oplossingen?

Dr. Christine Gennigens, medisch oncoloog aan het CHU in Luik.

Als de baarmoederhalskanker zich verspreidt in andere lichaamsdelen kan men de patiënte diverse behandelmogelijkheden voorstellen. 

Hoe verspreidt baarmoederhalskanker zich?

“In de eerste plaats heeft baarmoederhalskanker de neiging om door te groeien in de weefsels en organen rond de baarmoederhals, zoals de vagina, de baarmoeder, de blaas en de endeldarm … Vervolgens verspreidt hij zich vaak naar de lymfeklieren in de omgeving van de baarmoederhals. Tot slot kunnen uitzaaiingen ontstaan in verder afgelegen klieren en andere organen. Zo worden de longen het vaakst getroffen, maar daarnaast vindt men ook metastasen in andere organen en weefsels (lever, botten, buikvlies …).”

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

“Die hangen af van de mate waarin de kanker zich verspreid heeft. Bij metastasen in de klieren rond de baarmoederhals kan men radiotherapie overwegen, al dan niet voorafgegaan door een chirurgische ingreep (bij een sterk gelokaliseerde klier). Bij uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam, zoals in de longen of elders, biedt chemotherapie een mogelijkheid. Sinds kort kan die worden toegepast in combinatie met een doelgerichte therapie op basis van de monoklonale antilichamen bevacizumab (een medicijn dat de groei van nieuwe bloedvaten in de tumor, en bijgevolg zijn groei blokkeert).”

Welke voordelen bieden monoklonale antilichamen?

“Chemotherapie waarbij tevens bevacizumab wordt toegepast, zorgt in de eerste plaats voor een aanzienlijke verbetering van de overleving. Bovendien is het responspercentage groter, anders gezegd, de behandeling is doeltreffender voor grotere, hinderlijke of pijnlijke tumormassa’s. Vervolgens hebben diverse subgroepen van patiënten baat bij deze behandeling, zelfs degenen die eerder al radiotherapie kregen – doorgaans bieden dergelijke patiënten meer weerstand aan andere behandelingen. Omdat dit geneesmiddel sinds geruime tijd gebruikt wordt bij de behandeling van andere ziektebeelden kent men de bijwerkingen goed en kan men ze ook beter aanpakken.”

Wat moet men doen als de kanker opnieuw uitzaait?

“Als een gemetastaseerde kanker een tweede keer uitzaait, heeft men jammer genoeg minder behandelmogelijkheden. In dat stadium zal men de patiëntes die dat kunnen en willen eerder betrekken bij klinische studies om nieuwe behandelmogelijkheden uit te testen, zoals immunotherapie. Immunotherapie is een veelbelovende methode. Zo hebben kankers die verband houden met een virus – zoals baarmoederhalskanker, dat in 95% van de gevallen gelinkt is aan het Humaan Papilloma Virus (HPV) – baat bij die behandeling, omdat de respons goed is. Maar toch moeten we benadrukken dat we momenteel nog in het stadium van de klinische studies zitten.”

Bestaan er behandelbeperkingen voor bepaalde patiëntes?

“De keuze van de behandeling hangt af van verschillende parameters: de leeftijd van de patiënte, haar algemeen gezondheidstoestand, de aanwezigheid van eventuele comorbiditeiten (zoals hartproblemen), de graad van autonomie van de patiënte, haar cognitieve vermogens … De meeste patiëntes kunnen echter wel chemotherapie krijgen. Voor de klinische studies zijn de inclusiecriteria bijzonder streng: de algemene gezondheidstoestand van de patiënte moet behoorlijk zijn, en dat geldt ook voor haar bloedtesten, haar nierfunctie en haar leverfunctie.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren 03 12 2024
Longkanker
AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren

Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...

Lees verder
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop 17 10 2024
Borstkanker
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop

Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...

Lees verder
Preventie van kanker: tips van oncologen 14 08 2024
Longkanker
Preventie van kanker: tips van oncologen

Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.

  • Rook niet.
  • Probeer een gezond gewicht te be...

Lees verder
WHO: één dosis vaccin biedt solide bescherming tegen HPV 21 04 2022
Baarmoederhalskanker
WHO: één dosis vaccin biedt solide bescherming tegen HPV

De experten evalueerden de afgelopen jaren het bewijs dat een eenmalige dosis een vergelijkbare doeltreffendheid biedt als de twee- of driedoseringsschema's. Dit zou een...

Lees verder
  • «
  • »

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Ik wil mijn dochter beschermen tegen baarmoederhalskanker, maar zij wil zich niet laten inenten.

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook