Baarmoederhalskanker wordt door bepaalde papillomavirusstammen veroorzaakt. Daarom kan de kanker gedeeltelijk vermeden worden door een vaccin. Twee belangrijke vaccins worden voor het ogenblik gebruikt: Gardasil en Cervarix.
Geen enkele van deze vaccins beschermen dus voor 100% tegen baarmoederhalskanker, maar ze verlagen het risico aanzienlijk.
Voor optimale doeltreffendheid is het aangeraden voor de eerste seksuele contacten tegen HPV gevaccineerd te worden, dit wil zeggen bij het begin van de adolescentie. Voor jonge meisjes is het aan te bevelen zich te laten vaccineren rond de leeftijd van 12 jaar. Bovendien reageert het immuunsysteem van kinderen en adolescenten doeltreffender op vaccins dan dat van volwassenen: de bescherming is meestal beter en van langere duur. Tot op de leeftijd van 25 jaar kunnen jonge vrouwen zich eveneens laten vaccineren. De bescherming zal echter kleiner zijn omdat zij reeds hun eerste seksuele contacten hebben gehad.
In België is de vaccinatie tegen HPV opgenomen in de schoolgeneeskunde. Ze wordt dus aan alle jonge meisjes voorgesteld bij het begin van het secundair onderwijs. Deze vaccinatie is gratis, maar niet verplicht.
Voor de vaccinatie tegen HPV zijn drie intramusculaire injecties nodig:
De duur van de bescherming door deze vaccins werd tot nu toe gecontroleerd over periodes van zeven tot negen jaar. Er zijn echter nog geen gegevens beschikbaar over hun doeltreffendheid op lange termijn. Studies zullen in de toekomst moeten uitwijzen of één of meerdere herhalingen nodig zijn.
Vaccinatie beschermt enkel tegen de belangrijkste papillomavirusstammen, het HPV 16 en het HPV 18, verantwoordelijk voor 70 à 80% van de baarmoederhalskankers. Zelfs als ze gevaccineerd is, kan een vrouw een HPV oplopen die kankerverwekkend is. Het is dus noodzakelijk om regelmatig een uitstrijkje te laten uitvoeren, vooral vanaf de leeftijd van 25 jaar en dit minstens elke drie jaar.
Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderEerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
De experten evalueerden de afgelopen jaren het bewijs dat een eenmalige dosis een vergelijkbare doeltreffendheid biedt als de twee- of driedoseringsschema's. Dit zou een...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Christine Gennigens, medisch oncoloog aan het CHU in Luik.
Prof. Philippe Simon, diensthoofd van de afdeling gynaecologie in het Erasmusziekenhuis
Els, 37 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen