Bipolaire stoornis - Levenskwaliteit tussen twee bipolaire crisissen in | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Bipolaire stoornis


GETUIGENISSEN

Levenskwaliteit tussen twee bipolaire crisissen in

Levenskwaliteit tussen twee bipolaire crisissen in

Dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel

Een bipolaire stoornis kan een zware tol eisen van het sociale leven van de patiënten. Interview met dr. Daniel Souery, een psychiater gespecialiseerd in deze ziekte.

Kunnen mensen met een bipolaire stoornis tussen de fases in een ‘normaal’ leven leiden?

Ik blijf ervan overtuigd dat het mogelijk is, zodra de juiste diagnose is gesteld en een totaalaanpak voor de bipolaire stoornis wordt gevolgd. Dat gaat dan om een geneesmiddelenbehandeling, maar ook om grondige psychotherapie ter aanvulling. Onder deze voorwaarden slagen heel wat patiënten erin een volstrekt normaal gezins-, beroeps- en sociaal leven te leiden. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

Wat zijn mogelijke problemen?

Sommige bipolaire patiënten blijven last hebben van restsymptomen tussen de episodes in, bijvoorbeeld depressieve stemming, lichtgeraaktheid, opvliegendheid of impulsiviteit. Ze kunnen ook cognitieve problemen ondervinden (geheugen-, aandachts- of concentratieproblemen) door de ziekte zelf of door de behandeling. Die patiënten hebben dan moeite om zich te concentreren of om actief te zijn. Dat maakt het dagelijkse leven erg lastig.

De gevolgen van een bipolaire stoornis kunnen ook zwaar te dragen zijn. Als de relatie met het werk of het gezin wordt verbroken, is het voor de patiënt moeilijk om zijn leven opnieuw op te bouwen. Zelfs als de ziekte gestabiliseerd is, blijft de patiënt de gevolgen dragen van de schade die tijdens voorbije crisissen is aangericht.

Hoe kan psychotherapie een bipolaire patiënt helpen?

Dergelijke therapie kan in de eerste plaats steun bieden in moeilijke situaties. Daarnaast kunnen bepaalde problemen ook ten gronde worden aangepakt (problemen in het gezin, de relatie, zelfvertrouwen...) die de ontwikkeling van de ziekte in de hand hebben gewerkt. Met therapie kan het risico op relaps ook worden verkleind, en de kwaliteit van het dagelijkse leven worden verbeterd. Vaak is een bipolaire stoornis en de extreme stemmingswisselingen die ermee gepaard gaan, een 'symptoom' van existentiële problemen. In combinatie met de medische behandeling moeten die problemen worden aangekaart in een psychotherapie.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Kan spraak een psychose voorspellen? 25 02 2024
Bipolaire stoornis
Kan spraak een psychose voorspellen?

Psychiater Iris Sommer gaat onderzoeken of verandering in spraak een voorspeller is voor psychose. Samen met een Europees team van hersenwetenschappers, linguïsten en exp...

Lees verder
22 01 2020
Bipolaire stoornis
Bipolaire stoornis: een diagnose in een uurtje tijd?

Het is niet eenvoudig om de diagnose van een bipolaire stoornis te stellen ... Deze aandoening wordt namelijk vaak verward met een depressie, terwijl de behandelwijze ver...

Lees verder

OPINIEPEILING

Waardoor schakelt u over van een manische naar een depressieve fase of omgekeerd?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook