Gepubliceerd op 17/10/2024 à 10:08
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vorsers hopen het immuunsysteem te kunnen activeren met die neoantigenen zodat het de kankercellen zal herkennen en vernietigen.
Een universele behandeling, geschikt voor een groot aantal patiënten en kankersEen belangrijk voordeel van die methode is dat je daarmee de genetische verschillen tussen tumoren kunt omzeilen en een universele behandeling kunt uitwerken die je kan inzetten bij een groot aantal patiënten en kankers. Die gepersonaliseerde vaccins bevinden zich nog in een experimenteel stadium, maar in diermodellen zijn al veelbelovende resultaten geboekt. We mogen dus stilaan gaan denken aan klinische studies.
Een minder invasief alternatief voor huidige behandelingen zoals chemotherapieDat is een van de vele sporen die worden geëxploreerd om kanker uit te roeien via stimulering van het immuunsysteem. Die studies hebben tot doel een therapeutische oplossing uit te dokteren waarmee je een recidief na chirurgie of een klassieke behandeling kunt vermijden en waarmee je ook een al gevorderde kanker kunt behandelen. Als de klinische studies positieve resultaten opleveren, zou zo’n vaccin een omwenteling kunnen teweegbrengen bij de behandeling van kanker en zou het een gerichter en minder invasief alternatief kunnen zijn voor de huidige behandelingen zoals chemotherapie.
Onderzoek geeft nieuwe hoop aan het idee van een universeel kankervaccinHet concept van kankervaccin is niet nieuw, maar het pad naar de ontwikkeling van dergelijke vaccins is bezaaid met hindernissen, en dat is vooral toe te schrijven aan de genetische diversiteit van de tumoren. Dat heeft de zaken lang afgeremd. Dankzij de ontdekking van neoantigenen en technologische aanwinsten inzake DNA-sequencing kunnen de wetenschappers nu die tumorspecifieke afwijkingen aanpakken. Daardoor groeit nu meer de hoop dat we ooit een universeel vaccin tegen kanker zullen kunnen ontwikkelen. Dat zou een bijzonder belangrijke doorbraak zijn, wetende dat kanker nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld is.
Deel en print dit artikel
Het is een behandeling aanvullend op de heelkundige ingreep (gedeeltelijke of volledige borstamputatie) bij een...
Lees verderHER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten
Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...
Lees verderProf. Hans Wildiers, medisch oncoloog gespecialiseerd in borstkanker in UZ Leuven
Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto
Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen