Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Een lavement zetten bij constipatie kan nuttig zijn, maar alleen in heel specifieke gevallen en het moet altijd onder toezicht van een arts gebeuren.
Bij een evacuerend lavement wordt er via de anus een vloeistof in het rectum (endeldarm) of in het laatste deel van de dikke darm gespoten. De vloeistof komt later via dezelfde weg weer naar buiten, samen met de eventuele stoffen die zich in de geviseerde zone bevonden. Deze handeling kan versterkt worden door aan de ingespoten vloeistof laxeermiddelen toe te voegen. Die kunnen drie soorten van effect hebben:
Het lavement wordt gezet met behulp van een buisje (sonde) dat verbonden is aan een reservoir. Daarin zit de in te spuiten vloeistof.
Evacuerende lavementen worden aanbevolen als een massa fecaal materiaal in het rectum vastzit en dat verstopt. Het lavementen kan het obstakel opheffen, waarna de afvoer van de ontlasting weer op de normale manier kan herbeginnen. Een lavement moet altijd worden voorgeschreven door een arts en uitgevoerd door een verpleger.
Het is belangrijk dat lavementen onder medisch toezicht gebeuren, want er zijn risico's aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld letsels ontstaan bij het inbrengen van de sonde, of het rectale slijmvlies kan geïrriteerd raken door het gebruikte instrument of de ingespoten vloeistof. Het is dus niet aan te raden om zelf een lavement te zetten, wat sommige alternatieve therapeuten er ook over mogen zeggen! En lavementen zijn hoe dan ook geen remedie tegen verstopping.
Deel en print dit artikel
Een lichte constipatie kan in verband staan met het algemene verouderingsproces van het lichaam maar er kunnen ook vaak andere...Waarom hebben senioren constipatie?
Bij kinderen gaat constipatie vaak gepaard met incontinentie: de ontlasting die niet werd geëvacueerd in d...Constipatie van psychologische oorsprong en incontinentie
De houding op het toilet heeft een invloed op de ontlasting. In een gehurkte houding met de voeten bijna op de hoogte van d...Constipatie: een kwestie van houding?
Terminale constipatie of distale constipatie valt vooral op het toilet op. De ontlasting is zeer hard. Om de ontlasting uit te d...Hoe een terminale constipatie herkennen?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen